Vaginale droogte

Vaginale droogte na de overgang. Ineens is het er. Jeuk, irritatie, pijn.

Je ondergoed kan gaan irriteren, het wordt soms vervelend om te fietsen…
Je dept je voorzichtig droog na het plassen. Ook tijdens het vrijen merk je dat het meer pijn doet, er kunnen wondjes ontstaan en je bent ineens niet meer zo vochtig als anders. Vaginale droogte. Je zult er maar last van hebben. Bij alle vrouwen veranderen de slijmvliezen na de overgang, maar ongeveer 40% heeft er echt hinder van. Het is belangrijk aandacht te besteden aan de eerste signalen van een droge vagina. De klachten gaan vaak vanzelf niet over, maar er is wel degelijk iets aan te doen!

Waarom ontstaan deze klachten?

Oestrogenen zorgen onder andere voor gezonde slijmvliezen en een goede elasticiteit van de vaginawand. Door het gebrek aan oestrogeen tijdens en na de overgang, worden de slijmvliezen droger en dunner met alle vervelende gevolgen van dien. Je kunt last krijgen van jeuk, irritatie en pijn. De huid wordt dunner en kwetsbaarder, waardoor er makkelijk wondjes ontstaan die kunnen gaan ontsteken. Naast alle vaginale klachten, kan deze aandoening ook blaas- en plasproblemen veroorzaken.

Wat kun je er aan doen?

Als je er last van hebt is het zaak er tijdig wat aan te doen. Ervaar je klachten zoals droogte, een branderig gevoel, wondjes, pijn tijdens het vrijen of merk je op dat je vulva verandert neem dan actie!

Wat kun je zelf doen?

  • Seks. Het credo “use it or loose it, gaat ook op voor je vagina en vulva! Regelmatig seks (of eigenlijk elke vorm van stimulatie) helpt om je vagina en vulva goed doorbloed te houden.
  • Train je bekkenbodemspieren. Door je bekkenbodemspieren te trainen, versterk je ook je vaginale spieren en verbeter je de bloedtoevoer van de vagina. Wat weer helpt bij de soepelheid en vochtigheid.
  • Massage met kokosolie. Masseer je vulva met natuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld kokosolie en duindoornolie. De massage zorgt ook weer voor een betere doorbloeding!
  • Glijmiddelen. Heb je alleen problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen, kies dan voor goed (medisch) glijmiddel.

Blijf je last houden? Vaginale oestrogenen. Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kan je arts vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten voorschrijven. De oestrogenen zorgen voor herstel van de slijmvliezen. Het is een effectieve behandeling en 80 tot 90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Vaginale toediening van oestrogenen is veilig omdat deze niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen. www.vuurvrouw.nu

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.