Test je geestelijke fitheid

Hoe vitaal ben jij? Test je geestelijke fitheid in zes vragen. Mentaal vitaal zijn betekent dat je geestelijk in balans bent.

Je staat onder andere positief in het leven, ervaart weinig stress en pakt je problemen aan. Hoe staat het met jouw geestelijke conditie? Voel je ‘on top of the world’? Of knaagt er in je onderbewuste een gevoel van niet lekker in je vel zitten? In dit artikel een aantal vragen om te testen hoe het met je geestelijke fitheid is gesteld.

Maak jij je dromen waar?

Weten wat je wilt in het leven en je dromen realiseren, is onderdeel van mentaal vitaal zijn. Heb jij je doelen helder voor ogen? Of doe je wat anderen vinden dat je moet doen? Zoek je eigen doel. Nee, dat hoeft helemaal niet meeslepend of groots te zijn. Als het maar iets is waar je voldoening aan beleeft, wat je energie geeft en je gelukkig maakt.

Loop jij voor problemen weg?

Het leven is niet alleen gevuld met enkel mooie, fijne en spannende gebeurtenissen. Er zijn ook genoeg minder leuke zaken die je pad kruisen. Ontslag, scheiding, ziekte en dergelijke. Hoe ga je daarmee om? Loop je ervoor weg? Óf pak je wat belangrijk en urgent is aan? Door er actief mee aan de slag te gaan, werk je aan een oplossing. Dat geeft vaak een goed gevoel, maakt je sterker en mentaal vitaal. Onderneem je niets? Laat je tegenslagen voortsudderen? Dan is de kans groot dat het als een loden last op je gemoed blijft drukken met veel stress als gevolg.

Pieker je over het verleden en/of heden?

Mentaal vitaal zijn betekent niet piekeren over wat is geweest of wat nog gaat komen. Doe je dat? Dan zal je merken dat het niet alleen tijd kost, maar ook veel energie. Jammer toch? Want je pijnigt jezelf met zaken waar je geen invloed op hebt. Laat wat is geweest achter je en zie wat de toekomst brengt. Richt je aandacht op het hier en nu. Sta stil bij wat er gebeurt. Geniet van de alledaagse dingen. Voel, proef, ruik en luister. Leef bewust en enjoy!

Leef je gezond?

Zijn gezonde voeding, dagelijks sporten en regelmatig ontspannen normaal voor je? Of heb je nogal wat ongezonde gewoontes in je leven? Te veel drinken? Snacken? Onvoldoende bewegen? Jezelf geen tijd gunnen om te ontspannen? En… hoe voel je je mentaal? Vitaal of eerder afgestompt en moe? Kom dan in actie. Verander je leefwijze. Eet gezond en gevarieerd, drink dagelijks zo’n 2 liter water, doe meer aan lichaamsbeweging en wissel werk en relaxen geregeld af. Je zult ontdekken dat je je spoedig beter voelt.

Besteed je tijd en energie aan je vriendschappen?

Goede sociale contacten dragen bij aan je mentaal vitaal voelen. Want, bij je vrienden en familie kun je helemaal jezelf zijn. Boos, lief, woedend, uitgelaten, ontspannen et cetera. Bovendien zullen echte vrienden je in goede en slechte tijden steunen. Hoe sta jij ervoor? Heb je een trouwe vriendenkring die je door dik en dun steunt? Waarop je kunt bouwen en vertrouwen? Vooral doen: investeren in relaties!

Ben je minder mentaal vitaal omdat de balans tussen werk en privé zoek is?

De juiste balans vinden in je leven is best lastig. Je namelijk vervult vaak meerdere rollen. Ouder, partner, kind, collega, werknemer…. Om al die ballen evenredig hoog te houden, is een behoorlijke klus. En dat nu en dan het evenwicht even zoek is, is helemaal niet vreemd. Ben je je daarvan bewust? Neem je regelmatig gas terug om bij te tanken? Door tijd vrij te maken om leuke en ontspannende activiteiten te ondernemen? Met je gezin, vrienden, familie of alleen? Dan ben je eerder weer in balans en voorkom je overbelasting door stress. www.albertsonnevelt.nl
En… hoe is het met jouw geestelijke fitheid?    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.