Saaie televisieprogramma's maken dikker

Een opmerkelijke conclusie van Zweedse onderzoekers. Hoe saaier we een televisieprogramma vinden, hoe meer we geneigd zijn om ongezonde dingen te gaan eten.

Je zou dus kunnen stellen dat saaie televisieprogramma's indirect dikmakers zijn. Heb je moeite om de verleiding van ongezonde snacks te weerstaan? Hou ze dan uit de buurt en zorg ervoor dat je alleen spannende programma's bekijkt...!

Voor het kleinschalige onderzoek werden achttien vrouwen geobserveerd tijdens het kijken naar verschillende televisieprogramma's. Tijdens een aflevering van een populaire Zweedse comedyserie werd opvallend minder snel gegrepen naar snacks dan tijdens een lezing over kunst. De vrouwen kregen, naast de televisieprogramma's, ook een tekst over insecten voorgelegd. Ook bij het lezen van die tekst werd meer gesnackt dan bij het kijken naar de comedyserie. De uitkomsten waren opvallend.

Tijdens de lezing over kunst nam het eten van snacks toe met maar liefst 52% ten opzichte van de sutuatie tijdens de comedyserie. Het lijkt er dus ook dat we meer gaan eten tijdens het bekijken van televisieprogramma's naar mate we ons meer vervelen. Vaak grijpen we dan naar een zak chips, een pak koek of een stuk kaas. Wie ongezonde eetgewoonten wil voorkomen kan er het beste voor zorgen dergelijke snacks niet in huis te halen en in plaats daarvan te kiezen voor bijvoorbeeld schijfjes komkommer, wat olijven of kerstomaatjes.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.