Een broodje kroket is minder ongezond dan je zou verwachten

Voel jij je wel eens schuldig, als je een broodje kroket naar binnen werkt?

Dat is helemaal niet nodig, want deze fijne versnapering is minder ongezond dan je misschien denkt. Sterker nog, je zou kunnen stellen dat een broodje kroket minder ongezond is dan een broodje kaas. Hoe dat precies zit? Het antwoord vind je in dit artikel.

Een kroket lijkt misschien een typisch Nederlandse snack, maar de herkomst ervan ligt vermoedelijk in Frankrijk. De kok van koning Lodewijk XIV beschrijft in zijn kookboek uit 1705 al een recept voor kroketten, die toen niet veel groter waren dan een ei. Pas een ruime eeuw later zien we ook in Nederland recepten voor kroketten opduiken. Onder meer koning Willem I zou er in de negentiende eeuw van gesmuld hebben. De kroket heeft dus al best een lange historie en daar schuilt ook meteen de reden voor het feit dat we de snack ook nu nog als ongezond bestempelen. Frituren was namelijk in die jaren heel ongezond, omdat frituurvest gebruikt werd waarin veel zogenoemde transvetzuren zaten. Deze vetzuren verhogen het slechte cholesterol in je lichaam en dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten. In de huidige tijd frituren snackbars doorgaans met vloeibaar frituurvet waarin die transvetzuren niet zitten. In theorie is het vet in de kroket dus nu te vergelijken met olijfolie.

En dan ons goede oude broodje kaas. Hoe zit het daar dan mee? Kaas wordt door veel mensen als iets gezonds gezien. Het is tenslotte een zuivelproduct? Ja, dat is wel zo, maar op die gezonde reputatie van een plak kaas valt heel wat af te dingen. Kaas bevat relatief veel vet. Oude kaas is overigens vetter dan jonge kaas. Bovendien bestaat meer dan de helft van de vetten in kaas uit verzadigde vetten en die zijn minder gezond dan onverzadigde vetten. Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor, want kaas bevat ook waardevolle stoffen als calcium, zink en vitamine A, B2 en B12. In dat opzicht brengt het eten van een broodje kaas dus zeker ook iets goeds met zich mee. Een puntje van aandacht is echter wel de hoeveelheid die we ervan eten. Vanuit de aanname dat het gezond is om kaas op je brood te eten, zijn we er in de loop der jaren steeds meer van gaan eten. En zoals bekend: overdaad schaadt!

Calorieën

Veel mensen tellen calorieën om te bepalen wat de gezondere keuze is. Dat is niet terecht, want gezondheid gaat niet alleen over calorieën. Als je elke dag een hele zak chips leeg eet, heb je daarmee de helft van je dagelijkse portie calorieën binnen, maar voedingswaarde heeft het vrijwel niet. Maar goed, als we dan toch even naar de calorieën kijken, moeten we concluderen dat een broodje kroket zelfs iets gunstiger uit de bus komt in vergelijking tot een broodje kaas. Dat komt omdat veel mensen ervoor kiezen om twee plakken kaas op hun brood te doen. Zou je het bij één plak van dertig gram houden, dan krijg je daarmee 114 calorieën binnen (gebaseerd op 48+-kaas). De kroket bevat gemiddeld 165 calorieën. Maar die tweede plak kaas, vaak ook nog in combinatie met een lik boter en wat mosterd, maakt het verschil. Eet dus gerust eens een broodje kroket, als je dat lekker vindt. Belangrijk is wel om goed te blijven variëren, dus ook af en toe een broodje met alleen groente of bijvoorbeeld een eitje!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.