Taboe op hoortoestel zit tussen de oren

Veel mensen hebben moeite om de stap naar het gebruik van deze voorziening te zetten. Het taboe op een hoortoestel zit echter tussen de oren.

Hoewel slechthorendheid wereldwijd nog altijd één van de meest voorkomende beperkingen is bij mensen boven de 50, rust er nog altijd een taboe op het gebruik van een hoortoestel. Veel mensen hebben moeite om de stap naar het gebruik van deze voorziening te zetten. Het taboe op een hoortoestel zit echter tussen de oren. De keuze voor het dragen van een hoortoestel is een letterlijk onopvallende stap die veel mensen maken. 

Het ontstaan van gehoorschade     

Wereldwijd heeft 1 op de 6 mensen last van gehoorschade. Er zijn diverse reden waardoor deze klachten kunnen ontstaan. Een voorname reden voor het ontstaan van gehoorschade is ouderdom. Hoe ouder de leeftijd die bereikt wordt, hoe hoger de kans is op gehoorschade. Ouderdom gaat dus gepaard met een verminderd gehoor. Dit is echter niet de enige reden voor het ontstaan van gehoorschade. 

Wat weinig mensen beseffen is dat we al snel (en steeds vaker) worden blootgesteld aan gehoorschade. Slechthorendheid als gevolg van lawaai behoort immers tot de meest voorkomende beroepsziekten. Dit komt omdat de norm van lawaai gerelateerde beroepen veel lager ligt dan veel mensen beseffen! Niet alleen mensen die werken met zware machines en motoren zoals in de bouw, op een vliegveld of in een fabriek vormen een risicogroep voor lawaaislechthorendheid maar ook een medewerker op een kinderdagverblijf en een badmeester in het zwembad moet maatregelen nemen om geen blijvende gehoorschade op te lopen.

Gevolgen gehoorschade

Wanneer gehoorschade is opgelopen, kan dit niet meer worden genezen. Er is hierbij sprake van een vernietiging van de buitenste haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Het lichaam is niet in staat om deze afgestorven haarcellen te herstellen. Het gevolg is een onomkeerbare gehoorschade die ernstige impact heeft op iemands leven. De levenskwaliteit zal dalen door verminderde sociale contacten. Veel slechthorenden mijden het contacten met anderen uit angst om uit de toom te vallen. Dit is echter precies de verkeerde keuze. Het gebruik van gehoorapparaten zorgt er juist voor dat slechthorenden zonder beperkingen kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.  

Taboe op hoortoestellen

Het taboe op hoortoestellen is vaak het gevolg van de angst op visualisatie van lichamelijke ongemakken en ouderdom. Er ontstaat hierdoor een schaamte barrière. Dit taboe op het gebruik van een hoortoestel zit echter tussen de oren. Een gehoorapparaat is immers vaak niet of nauwelijks zichtbaar. Dit is al het geval bij AHO gehoorapparaten (die achter het oor geplaatst worden) maar zeker bij IHO hoortoestellen die in het oor kunnen worden geplaatst.

Online gehoor testen

De stap naar een audicien vormt voor veel mensen een eerste lastige drempel bij het vermoeden van gehoorschade. Deze drempel wordt een stuk lager door de mogelijkheid om online het gehoor te testen. Door een gratis hoortest online uit te voeren bij een hierin gespecialiseerde aanbieder, kan er al een goed beeld worden gevormd over de ernst van de slechthorendheid. Van Boxtel Hoorwinkels biedt hiervoor betrouwbare testen aan die thuis kunnen worden uitgevoerd. Er wordt inzicht gegeven in de gehoorcapaciteit door middel van achtergrondgeluid en zelf evaluerende vragen. Op basis van de uitslag van de test staat Van Boxtel Hoorwinkels klaar met persoonsgerichte oplossingen. Zij zullen laten zien (en horen) dat een taboe op een hoortoestel zit tussen de oren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.