De helft van alle mannen boven de 50 heeft plasproblemen

Praten over plasklachten is voor veel mannen nog altijd een taboe.

Bijna de helft van alle mannen boven de vijftig jaar heeft er echter mee te maken en dergelijke klachten kunnen grote impact hebben op het dagelijkse leven. Jesse Paulus, uroloog bij het Zaans Medisch Centrum, vertelt waarom het zo belangrijk is om plasklachten niet voor jezelf te houden en hulp te zoeken.

Plasklachten kunnen heel vervelend zijn. Denk aan klachten zoals vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Uroloog Jesse Paulus: ,,Plassen is voor iedereen heel vanzelfsprekend, totdat het niet meer zo goed gaat. Dan word je ineens bewust van het belang van 'normaal' of 'goed' kunnen plassen. De dagelijkse last van een plasprobleem kan heel verstorend zijn en de kwaliteit van leven verslechteren. Lang bestaande plasklachten kunnen zelfs schade veroorzaken aan de blaas. Wacht dus niet te lang. Er zijn namelijk goede behandelmogelijkheden. Laat onderzoeken wat de oorzaak van je plasklachten is en bespreek vervolgens samen met je arts welke behandeling het beste bij jouw situatie past.’’

Klachten kunnen erger worden

Bij een derde van de mannen worden de klachten erger. Plasklachten bij mannen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat blijft doorgroeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis steeds verder blokkeren. Medicatie is de eerste behandeloptie. Als dat niet voldoende werkt, of als je last hebt van de bijwerkingen, zijn er ook nog andere opties. De UroLift-ingreep is hier een voorbeeld van. Bij deze ingreep worden kleine klemmetjes ingebracht die het prostaatweefsel opzij houden. De ingreep vermindert de klachten, waardoor je weer onbezorgd de deur uit kunt gaan. Er hoeft geen prostaatweefsel weggesneden, verwijderd of verhit te worden.

Adviezen bij plasklachten

Drink de aanbevolen twee liter water per dag, verspreid over de dag. Geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer. Vermijd dranken die de urinewegen irriteren, zoals alcohol en cafeïne.

Let op wat je eet. Eet meer groenten en minder dierlijke eiwitten. Probeer ook pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas. Blijf voldoende bewegen. Denk aan wandelen, tuinieren of zwemmen. Stop met roken. Dat kan het blaasslijmvlies irriteren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.