Rode wijn: is het nu gezond of niet?

Er zijn vaak discussies over: is rode wijn gezond of juist helemaal niet? Het klinkt ons zo goed in de oren: een glas rode wijn per dag is goed voor het hart, voor je bloedvaten en het verlaagt zelfs de kans op kanker en dementie. Bovendien word je er een stuk slanker van.

Maar klopt dit eigenlijk wel?

Rode wijn: welk verhaal wordt er eigenlijk verteld?

Vrijwel iedereen drinkt wel eens een glaasje rode wijn. Of dat nu ’s avonds thuis op de bank is, in een gezellige bar in de stad of tijdens een verjaardagsfeestje van een van je vrienden. Dat is lekker en gezellig. Maar is het ook gezond? Men zegt vaak dat één glas per dag goed voor een mens is en mannen zouden zelfs wel twee glazen per dag kunnen gebruiken. Is dat wel waar? Wij hebben een paar stellingen voor je op een rij gezet.

Rode wijn is goed voor je hart en bloedvaten

Dat klopt ten dele. Het is zo dat een matige alcoholinname een positief effect heeft op je hart en bloedvaten. Het HDL-cholesterol wordt namelijk verhoogd, waarbij aderverkalking wordt tegengegaan. Helemaal zeker is men hier niet over, maar het zou een positief effect kunnen zijn. Daarnaast wordt het aanmaken van bloedplaatjes geremd en is er minder samenklontering. Dit maakt de kans op trombose wat kleiner. In die zin is een glas rode wijn per dag dus niet zo’n slecht idee. Je zou echter net zo goed een biertje of likeur kunnen drinken.

Twee glazen of meer per dag kan geen kwaad

Dit is niet waar. Alcohol drinken is echt iets wat je met mate moet blijven doen. Alcohol is namelijk een giftige stof! Het kan zelfs de spiercellen in je hart zodanig aantasten dat het niet meer goed functioneert. Bovendien zou te veel alcohol ook kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, wat op zijn beurt weer slecht is voor je hart en bloedvaten. Daarnaast kan een teveel aan alcohol juist wel gaan zorgen voor aderverkalking. Wist je overigens dat we meer drinken als ons glas groter is?

Een glas rode wijn per dag is goed voor je geheugen

Men zegt wel dat een glas rode wijn per dag ervoor zorgt dat je minder kans hebt om dementie te krijgen. Rode wijn remt het ziektebeeld af. Bij proefdieren is aangetoond dat een dieet dat laag is in calorieën ziektes kan afremmen die gerelateerd zijn aan je leeftijd. Het stofje in de wijn dat daarvoor zou zorgen is resveratrol. Er is een klein onderzoek gedaan met wat proefpersonen, waarbij bleek dat degenen die resveratrol innamen een specifiek eiwit behielden. Bij de mensen die geen resveratrol namen, brak dit eiwit wel af. Overigens ging het hierbij wel om zeer grote hoeveelheden resveratrol, waardoor het niet vergelijkbaar is met een glas wijn.

Minder kans op diabetes type 2 door rode wijn

Matig alcoholgebruik lijkt ervoor te zorgen dat je minder kans hebt om diabetes type 2 te krijgen. Bovendien ligt het sterfterisico een stuk lager wanneer je deze ziekte al bij je zou dragen. Wanneer je hiernaar kijkt is het dus wel de moeite waard om dagelijks rode wijn te nemen. Onthoud hierbij nog steeds dat het om matig alcoholgebruik gaat.

Rode wijn bevat antioxidanten

Dat klopt, rode wijn zit vol met antioxidanten. Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Deze stofjes zijn belangrijk voor onze gezondheid. Doordat er in rode wijn veel antioxidanten zitten, kun je stellen dat een matige consumptie van rode wijn goed voor je is. Antioxidanten kunnen bovendien een rol spelen in het voorkomen van kanker. Deze stofjes zitten echter ook in ander voedsel, zoals groene groentes en thee.

Is rode wijn nu wel of niet gezond?

We kunnen concluderen dat een glaasje rode wijn per dag helemaal geen kwaad kan. Het kan zelfs een aantal gunstige effecten hebben. Wordt het meer, dan is de kans op nadelige effecten groter. Zorg er dus voor dat je niet over het maximum heengaat. Een glaasje per dag is genoeg, en 1,5 glas per dag is de absolute max. Natuurlijk kan het geen kwaad als je af en toe een glaasje meer neemt, maar zorg ervoor dat dit niet structureel gebeurt. Wil je wijn bestellen? Dan kan dat gewoon online. Geniet ervan!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.