Puberteit, zwangerschap en overgang

Eerst heb je je puberteit, dan een eventuele zwangerschaps- en bevallingsperiode, waardoor je vrouwenlijf opnieuw belast wordt door gierende hormonen.Onverwachte opvliegers, slapeloze nachten, wisselende stemmingen en overmatig transpireren.

Dit zijn enkele van de talloze klachten waarmee zo’n 80 procent van de vrouwen tijdens deze levensfases worstelt. Emoties die niet verwerkt zijn Soms zijn de klachten zó ernstig dat dit je dagelijks functioneren belemmert. En dat in een fase waarin er zowel op mentaal-, emotioneel-, lichamelijk- en seksueel gebied zoveel verandert. Vermindering van je zorghormonen, oestrogenen, maakt dat je ‘helemaal klaar bent’ met de zorg voor iedereen. Oude, onverwerkte emoties, waarvan je je onbewust bent, drijven tijdens dromen boven. En ineens word je geconfronteerd met onverwerkt verdriet, angsten, opgeslagen boosheid en/of onverklaarbare woedeaanvallen.

Jij, die altijd zo aardig en lief was, begrijpt jezelf niet meer! Je kijkt terug op het leven dat achter je ligt, vraagt je af of je alles uit je leven haalt, al je talenten benut en ga zo maar door! Opvlieger kom maar op! Op het moment dat een burn out mij vloerde, wist ik niets van de overgang. Door me terug te trekken en mijn leven totaal te veranderen, greep ik de kans om mezelf uitgebreid onder de loep te nemen. Ik ruimde blokkades op en pakte oude patronen, overtuigingen en overlevingsstrategieën aan. Voor opvliegers creëerde ik een ‘opvliegertransformatie-methode’. Opvliegers verwelkom ik voortaan, ik geniet ervan!

Worden wie je bent
Uitgebreid onderzoek op de invloed van hormonale veranderingen in lichaam en geest tijdens de overgang gaf mij inzicht in de processen die in lichaam en geest van de vrouw plaatsvinden, de invloed hiervan op haar en haar omgeving én de mogelijkheden en toepassingen van methodieken. Hierdoor kun je werkelijk worden wie je bent: JEZELF! Werp je masker af Onbekendheid én de taboesfeer waarin deze hormonale transformatie en de hiermee samenhangende leeftijdsfase ligt, maken onzeker. Weten dat het over gaat en dat het slechts een fase in je leven is, brengt je rust. De overgang is hét moment om nieuwe doelen te stellen voor de tweede helft van je leven. Wég met alle taboes: wat je nodig hebt, is erkenning en begrip. En soms heb je hierbij een duwtje nodig! Inzicht krijgen in jezelf, aanpakken van innerlijke conflicten, overlevingsstrategieën, oude patronen en overtuigingen geeft je rust. Je werpt maskers af en krijgt ruimte om weer te gaan stromen: je kiest voor wat jij werkelijk wilt!

Geschreven door: Marijke Brouwers, Psychodynamisch therapeut
Bron: www.femna40.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.