Pak uw stressklachten aan

Ieder mens ervaart in zijn of haar leven momenten van stress. Stress is niets anders dan spanning of druk en is niet per definitie ongezond.

Denk aan het gespannen gevoel dat u ervaart wanneer u een sollicitatiegesprek heeft of een examen moet afleggen. Het helpt u beter te presteren. Na zo’n spannende gebeurtenis neemt de stress weer af. Als de spanning echter niet afneemt en de stress langer duurt of op meerdere momenten kort achter elkaar terugkomt, dan hebben we het over ongezonde stress. Er is dan onvoldoende gelegenheid om tussendoor tot rust te komen en te herstellen. Volgens arbeidsdeskundigen melden steeds meer werknemers zich ziek vanwege stressklachten door een te hoge werkdruk, vaak gecombineerd met een druk privéleven.

Tips tegen stress

Fonds Psychische Gezondheid benadrukt dat het belangrijk is iets aan stressklachten te doen. Dit is niet alleen beter voor de huidige gezondheid, maar dit kan ook voorkómen dat stress leidt tot een burn-out. Er zijn manieren om de spanning te verlichten, zoals:

  • Stel grenzen: het is erg belangrijk dat u grenzen voor uzelf stelt en ‘nee’ zegt als het u teveel wordt.
  • Beweeg: bewegen versterkt niet alleen uw lichaam, maar ook uw geest. Door regelmatig te sporten en beweging in te passen in uw dagelijks leven door bijvoorbeeld te wandelen of de trap te nemen op uw werk, raakt u beter bestand tegen stress.
  • Accepteer: ook al is het soms moeilijk, probeer te accepteren dat niet alles in uw leven loopt zoals u dat wilt. Er zijn zaken waar u geen enkele invloed op kunt uitoefenen. Het heeft dan geen zin om er veel energie in te steken.

Meer tips vindt u op de website van Fonds Psychische Gezondheid. U kunt hier ook de stresstest doen om te zien hoeveel stress u ervaart en op welke momenten. U kunt dan gerichter met uw stressgevoelens aan de slag. Komt u er zelf niet uit en vormen uw stressklachten een ernstige belemmering in uw dagelijks leven? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u helpen bij het vinden van passende hulp.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.