Onderbuikgevoel

Uit onderzoek van het RIVM benen UMC Utrecht blijkt dat kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan vaker buikgriep (gastro-enteritis) hebben.Dat heeft medische en economische gevolgen.

Zo bezoeken ze gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts en worden ze tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties als kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan.

Onderbuikgevoel

In Nederland worden de totale maatschappelijke kosten voor buikgriep gerelateerd aan de kinderopvang geschat op 25 miljoen euro per jaar. Kinderen hebben een grotere kans om buikgriep op te lopen in het kinderdagverblijf. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op buikgriep. Dat komt omdat de weerstand van jonge kinderen nog volop in ontwikkeling is. Het risico op ziekenhuisopname vanwege complicaties van buikgriep is bijvoorbeeld het hoogst vlak na het eerste bezoek aan het kinderdagverblijf. “Maar kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken ontwikkelen op de lange termijn geen betere weerstand tegen ernstige gastro-enteritis dan kinderen die thuis worden opgevangen”, aldus de onderzoeker. De verschillen in maatschappelijke kosten komen grotendeels voort uit de lagere arbeidsproductiviteit van de ouders vanwege de zorg voor hun kind. Enserink: “Ouders die gebruikmaken van kinderopvang werken en verdienen over het algemeen meer dan ouders die daar geen gebruik van maken. Ik vermoed zelfs dat de werkelijke productiviteitsverliezen nog veel hoger kunnen liggen omdat ouders aangestoken kunnen worden door hun zieke kind. We zien bijvoorbeeld dat gezinsleden een vijf keer zo hoog risico lopen om ziek te worden via hun zieke kind. Daar hebben we in onze kostenberekeningen nu geen rekening mee gehouden.”

Kind op kinderdagverblijf heeft vaker buikgriep - RIVM.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.