Nutri-Score moet ons gaan helpen verantwoorder te gaan eten

Gezonde keuzes maken in de supermarkt? Steeds nadrukkelijker worden we geattendeerd op het belang van goede voeding.

Welke voeding is goed en welke producten kun je beter niet te vaak op het menu zetten? Vanaf 1 januari 2024 moet dat allemaal een stuk duidelijker worden, want dan voert de Nederlandse overheid de Nutri-Score in. Nu al zie je in de supermarkt producten liggen die deze Nutri-Score op de verpakking hebben staan. Het is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk is ontwikkeld en in steeds meer Europese landen wordt gehanteerd als de standaard op het gebied van voedselkeuzehulp.

Frankrijk heeft dus de Nutri-Score, maar in Scandinavië gebruiken ze een systeem met de naam Keyhole, terwijl de Britten het systeem Traffic Light hebben ontwikkeld. Dat laatste is een woordspeling die refereert aan het aantal calorieën dat een product bevat. Op de verpakking staat een logo dat enigszins doet denken aan een verkeerslicht en dat aangeeft in hoeverre een product wel of niet past in een gezond voedingspatroon. De Nederlandse overheid heeft alle drie de systemen onderzocht en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Nutri-Score het best voldoet aan de gestelde criteria. Uitgangspunten daarbij waren dat het systeem de consument goed moet helpen, dat het aansluit op de schijf van vijf, dat het ook in de ons omringende landen gebruikt wordt en dat er een breed draagvlak voor is. Met de invoering van Nutri-Score zet de overheid een nieuwe stap in het tegengaan van overgewicht.

Drie soorten ontbijtkoek

Stel: je staat in de supermarkt bij het schap met ontbijtkoek. Je ziet allerlei varianten van dit product liggen en je vraagt je af welke het minst ongezond is. Op de ene verpakking staat de aanduiding naturel, terwijl op de andere verpakking wordt vermeld dat het product geen suiker bevat. Een derde variant wordt aangeprezen met de ingrediënten appel en rozijn. Welke van de drie kies je dan? De gebruikte termen duiden misschien alle drie wel op een gezondere keuze, maar het tegendeel is vaak waar. Je bent misschien geneigd om te kiezen voor de variant met appel en rozijn, omdat dit gezond klinkt. Maar wat gezond klinkt, hoeft dat niet ook daadwerkelijk te zijn. Met de Nutri-Score kun je zien dat deze ontbijtkoek een D scoort, terwijl de naturelvariant een C heeft en de variant zonder suiker zelfs een A. Bij de Nutri-Score geldt dat A altijd de minst ongezonde keuze is.

Onafhankelijk onderzoek

Natuurlijk werkt zo’n systeem alleen goed als de producten door externe deskundigen worden beoordeeld. Daarom is het systeem door onafhankelijke wetenschappers ontwikkeld. Zij beoordelen alle voedingsmiddelen op hun samenstelling. Er zijn pluspunten als het product eiwit en vezels bevat, maar ook als het gaat om fruit, groente, peulvruchten of noten, levert dat pluspunten op. Minpunten zijn te scoren als het energiegehalte (kcal) hoog is en als het product suikers, verzadigd vet of zout bevat. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling binnen de productgroep. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Deelnemende landen

De Franse overheid is eigenaar van Nutri-Score, maar inmiddels gebruiken ook Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België dit systeem. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.