Nederlanders vinden zichzelf attent, maar het kan beter

Acht van de tien Nederlanders vindt zichzelf een attent persoon, zo blijkt uit recent onderzoek van Hallmark.

Maar vraag je deze mensen naar het beoordelen van  hun eigen partner met betrekking tot attent zijn, dan blijkt minder dan vier op de tien zijn of haar partner attent te vinden. Ook opvallend: hoewel veel mensen zichzelf dus als attent beschouwen, zouden ze graag nóg attenter willen zijn. Mensen blijken bovendien sneller geneigd te zijn om attent gedrag te vertonen als mensen in hun eigen omgeving dat ook zijn.

Iemand feliciteren op zijn of haar verjaardag, iemand veel succes wensen bij een belangrijk gesprek of iemand een kaartje sturen bij ziekte. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van attent zijn. Maar ook een compliment maken voor een nieuw kapsel, een leuke outfit of een bereikt resultaat. Het vereist oplettendheid en oog voor detail om attent te zijn. Niet iedereen is er even goed in, maar attent zijn wordt zeer gewaardeerd. Het verdient dus aanbeveling om aan jezelf te werken als je tot de conclusie komt dat je niet voldoende attent bent. Maar hoe doe je dat precies?

Attent zijn kun je leren

Op de eerste plaats: attent zijn kun je leren. Het is voor sommige mensen wellicht een omschakeling naar een iets andere manier van leven. Gelukkig zijn er tal van zaken die jou kunnen helpen om attenter te zijn. Sociale media helpen bijvoorbeeld veel mensen al goed op weg. Mensen delen er bijvoorbeeld hun verjaardag, maar beschrijven ook wat ze zoal meemaken. Is er sprake van een verdrietige situatie, dan kun je daarop direct reageren. Dat kan door op een bericht te reageren in het betreffende account, maar je kunt natuurlijk ook even de telefoon pakken en diegene bellen!

Maak notities

Je eigen mobiele telefoon is ook een dankbaar hulpmiddel. Sla belangrijke gegevens op in notities en verwerk die later in je agenda. Word je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een trouwfeest? Zet dan die datum jaarlijks in je agenda als reminder. Zo kun je het echtpaar altijd op het juiste moment feliciteren. Wil je ook een presentie aanbieden? Maar dan alvast een paar dagen eerder een notitie in je agenda, zodat je de tijd hebt om dat presentje te regelen. Bijna zeventig procent van de ondervraagden gaf aan veel waarden te hechten aan attente mensen in zijn of haar omgeving.

Mannen versus vrouwen

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar over het algemeen hebben mannen toch wel de naam om minder attent te zijn dan vrouwen. En dan hebben we het niet eens over het meebrengen van cadeaus, want dat is in feite niet waar het om gaat. Het draait allemaal om oprechte aandacht voor elkaar en te vaak gaat een man ervan uit dat zijn partner er wel van overtuigd is dat hij om haar geeft. Vrouwen hebben daarentegen vrijwel voortdurend die bevestiging nodig en zijn dan vervolgens ook beter in staat om zelf meer liefde te geven. Het is voor beide partijen goed om dit te beseffen.

Luisteren naar elkaar

Een belangrijke pijler onder attent zijn is het vermogen hebben om goed naar iemand te kunnen luisteren. Oprecht naar elkaar luisteren vormt de sleutel tot een beter onderling contact. Niet iedereen is hiertoe even goed in staat, maar je kunt de hersenen er wel op trainen. Wanneer je geconcentreerd luistert naar wat een ander te vertellen heeft, kun je er bij een volgende ontmoeting gericht op terugkomen. Hiermee bereik je dat de ander zich daadwerkelijk gehoord en begrepen voelt. Dat geeft een fijn gevoel en leidt ertoe dat je zelf als attent wordt beschouwd.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.