moussaka met tzatziki

Deze heerlijke ovenschotel is ook koolhydraatarm te maken!

Ingrediënten: 

1 stuk aubergine
3 stuk trostomaat
400 gram aardappelen (alliance)
200 gram rundergehakt
1 stuk gele ui
1 stuk komkommer
2 el griekse yoghurt
75 gram geraspte kaas
0.5 stuk eieren

Zelf toevoegen

70 gram blikje tomatenpuree
150 ml water
2 tenen knoflook
0.5 tl oregano

  • 2 el olie om in te bakken
  • zout en peper

Maak je dit gerecht koolhydraatarm?
Vervang de aardappelen dan door de meegeleverde kastanjechampignons. De bovenste sauslaag in dit recept is op basis van de Griekse yoghurt, die in de BOXXL zit deze week. Onderin het recept vind je nog een alternatief (een klassieke bechamelsaus) op basis van boter, bloem en melk om ook eens uit te proberen (boter, bloem en melk zitten niet in de boxen). Voorbereiding (15 minuten) Verwarm de oven voor op 180°C. Was en snijd de aubergine en de tomaat in dunne plakjes. Leg de aubergine op een stuk keukenpapier en bestrooi royaal met zout. Laat minimaal tien minuten liggen. Breng water aan de kook voor de aardappelen. Was en snijd de aardappelen (of champignons) in dunne plakjes. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bereiding (45 min)

  • Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar. Als je dit gerecht koolhydraatarm klaarmaakt bak je – in plaats van de aardappelen - de kastanjechampignons kort in een scheutje olie gaar.
  • Dep ondertussen de aubergines droog en grill ze met een klein beetje olie in een grillpan (of bakpan) op een hoog vuur tot de plakken zacht en bruingekleurd zijn. Leg ze even opzij tot nader gebruik.
  • Maak je dit gerecht met vlees? Verhit dan nu een bakpan zonder olie en rul hierin het gehakt bruin. Voeg zodra het gehakt enigszins bruin kleurt de ui en de helft van de knoflook toe en bak nog vijf minuten mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree en het water toe en breng op smaak met peper, zout en oregano. Breng de saus aan de kook en laat vijf minuten zachtjes pruttelen. Eet je geen vlees, maak dan de saus van tomaat, ui en knoflook.
  • Giet ondertussen – zodra ze gaar zijn - de aardappelen af en laat even uitstomen.
  • Vul nu de ovenschotel en werk daarbij in laagjes. Leg eerst een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de schaal. Schep hier vervolgens een deel van de tomaten-gehaktsaus overheen.
  • Schik daarover een laag aubergineplakjes en tomatenplakjes. Nu weer een laag aardappelschijfjes. Dan saus en dan weer de aubergine. Herhaal deze stappen tot de hele schotel gevuld is.
  • Klop de helft van de Griekse yoghurt los met een ei, peper en zout en schenk het over de schotel Bestrooi met geraspte kaas en zet de moussaka ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de saus bubbelt en de bovenlaag lichtbruin is geworden.
  • Terwijl de moussaka in de oven staat maak je de tzatziki. Hiervoor schil je de komkommer. Snijd in de lengte doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer in een ruime kom en roer er de andere helft van de Griekse yoghurt door. Voeg de rest van de gehakte knoflook toe en breng op smaak met peper en zout.

Menusuggestie:

Maak zelf een bechamelsaus. Voor 4 personen: smelt 30 gram boter in een pan en voeg hieraan 30 gram bloem toe. Blijf roeren totdat de bloem is opgenomen en de ‘roux’ lichtbruin kleurt. Draai het vuur helemaal laag. Voeg 400 ml melk scheutje voor scheutje toe en blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Laat – al roerend - gaar worden, de saus wordt vanzelf dikker. Proef en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en geraspte kaas. Schenk de bechamelsaus over de ovenschotel voordat deze de oven in gaat. www.beebox.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.