Lust je kind bijna niets?

Kieskeurig eetgedrag bij kinderen is een veel voorkomend verschijnsel. Veel ouders lopen te hoop omdat hun kindje niet wil eten wat de pot schaft.

Voor die ouders is er gelukkig goed nieuws, want in veel gevallen betreft het een tijdelijke situatie. Sterker nog, het hoort in feite bij de normale ontwikkeling van een kind.

Lust je kind bijna niets?

Voorop gesteld: niet alle kinderen zijn lastige eters. Meer dan de helft van alle kinderen is zelden tot nooit kieskeurig bij het eten. Maar je zult als ouder maar net te maken hebben met een kindje dat wel kieskeurig eetgedrag vertoont. Volgens onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is er ook dan geen reden tot zorgen. Zij vergeleken de gegevens over ruim vierduizend kinderen, van wie de moeders gegevens hebben bijgehouden over het eetgedrag. Er werd gerapporteerd op de leeftijden anderhalf, drie en zes jaar. De meest in het oog springende conclusie is dat op zesjarige leeftijd het aantal kieskeurige eters was gehalveerd. Bovendien bleek dat bij een kleine groep kinderen (4%) de kieskeurigheid juist pas op de zesjarige leeftijd ontstond. De onderzoekers hebben uit dit alles kunnen opmaken dat kieskeurig eetgedrag van voorbijgaande aard is.

Enkele tips voor ouders van slechte eters:

- Zorg dat het eetmoment een leuk moment is. Dwing kinderen niet om meer te eten dan ze willen. Ruim gewoon het bord met de etensresten af, als ze op dat moment niet willen eten, laat het daar dan bij. - Geef kinderen geen tussendoortjes, maar laat ze wachten tot de volgende maaltijd, ook wanneer ze bij de vorige maaltijd niet alles hebben opgegeten. - Laat kinderen bij voorkeur niet iets drinken vlak voor het eetmoment. Door te drinken krijgen ze een (deels) verzadigd gevoel, waardoor ze minder trek hebben in hun eten. - Betrek kinderen zo mogelijk bij het bereiden van het eten. Laat ze mee kijken met wat je doet, geef uitleg en prikkel zo hun interesse voor het eten. - Kondig het eetmoment op tijd aan. Kinderen zijn met iets heel anders bezig, als ze die activiteit abrupt moeten afbreken voor het eten, geeft dat een gevoel van teleurstelling. Door ze even de tijd te geven om iets af te ronden, voorkom je die teleurstelling. - Geef zelf het goede voorbeeld. Zorg ervoor dat iedereen hetzelfde te eten krijgt en neem zelf iets van alles wat op tafel staat. Kinderen zijn dan ook sneller geneigd om van alles iets te gaan eten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.