Incontinentie is niet 'normaal'

Een grap over incontinentie doet het altijd goed. Tot je met incontinentie te maken krijgt. Het zij zelf, het zij als mantelzorger.

Een grap over incontinentie doet het altijd goed. Tot je met incontinentie te maken krijgt. Het zij zelf, het zij als mantelzorger. Dan valt er meestal weinig meer te lachen. Incontinentie wil zeggen: ongewild urineverlies en/of ongewild verlies van ontlasting. Het komt voor op alle leeftijden en zowel bij mannen als bij vrouwen. Incontinentie is niet 'iets wat je nu eenmaal krijgt op die leeftijd'. Met een juiste aanpak is incontinentie in veel gevallen te beperken of zelfs te verhelpen. We nemen hier als voorbeeld ongewild urineverlies.

Niet 'aanmodderen'

Aanmodderen met doekjes, verbandjes of incontinentiemateriaal, bijvoorbeeld luiers, is geen oplossing. Het kan zelfs leiden tot zeer pijnlijke wonden, soms aangeduid als 'vochtletsel'. Raadpleeg dan altijd een arts. Een juiste aanpak van incontinentie vraagt om maatwerk. Daarvoor moet eerst de oorzaak van de incontinentie bekend zijn. De eerste stap die gezet moet worden, is de stap naar de huisarts. Niet voor een recept voor incontinentiemateriaal, maar om uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Die stap naar de huisarts wordt meestal lange tijd uitgesteld. Vaak uit schaamte, soms omdat mensen denken dat “je voor zoiets de dokter niet kan lastig vallen.” Ga er maar vanuit dat uw huisarts het zal toejuichen dat u de stap zet, want hoe langer een bezoek aan de huisarts wordt uitgesteld, hoe groter het incontinentieprobleem wordt.

Maatwerk

Goed kijken naar wat de oorzaak is, kan leiden tot misschien onverwachte oplossingen in de vorm van kleine aanpassingen van kleding. In plaats van knopen bijvoorbeeld klittenband gaan gebruiken. Ook weghalen van drempels of zorgen dat het licht op het toilet vanzelf aanspringt, kan uitkomst bieden. Al heel wat mensen zijn van hun incontinentie afgekomen met wat kleine veranderingen in hun manier van leven. Soms helpt het bijvoorbeeld al wanneer mensen meer (!) gaan drinken of minder vaak koffie, alcohol, of koolzuurhoudende frisdranken gebruiken. Ook afvallen kan helpen, net als meer bewegen. Voor een aantal patiënten is bekkenfysiotherapie een goede manier om het probleem terug te dringen. (U kunt bij incontinentie zonder doorverwijzing van een huisarts een fysiotherapeut raadplegen. Kijk eerst in uw polis of u hiervoor verzekerd bent.) Er zijn ook medicijnen tegen (vormen van) incontinentie. Bij een relatief gering aantal mensen met incontinentie is een operatie de beste optie. 'Ermee leren leven' is dus niet altijd nodig bij incontinentie. Maar wat de aanpak ook wordt, het moet altijd maatwerk zijn.

Meer informatie? kijk op www.continentiestichting.nl https://www.facebook.com/ContinentieStichtingNederland Twitter: @Continentie_NL

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.