Muziek heeft een sterke invloed op onze gezondheid

Een leven zonder muziek? Menigeen moet er niet aan denken. En dat is niet zo vreemd, want muziek blijkt een belangrijke invloed te hebben op onze gezondheid.

In positief opzicht! Door te luisteren naar muziek die we mooi vinden, prikkelen we onze hersenen om nieuwe verbindingen te leggen. Daar is overigens wel een voorwaarde aan verbonden: het moet steeds andere muziek zijn. Als je voortdurend naar hetzelfde stuk muziek zou luisteren, wordt het positieve effect voor ons brein tenietgedaan.

Er zijn veel voorbeelden te noemen waarbij muziek je in mentaal opzicht vooruit kan helpen. Je hebt vast zelf wel eens meegemaakt dat je een beetje in de put zat en vervolgens wat opknapte door naar je favoriete muziek te luisteren. In ziekenhuizen hebben ze goede resultaten bereikt met het bieden van de mogelijkheid aan patiënten om naar muziek te luisteren. Een patiënt blijkt daardoor gemiddeld sneller te herstellen van een operatie en dus ook sneller naar huis te kunnen. Ook wordt gesteld dat muziek in algemene zin een kalmerende werking heeft, waardoor je de patiënt in kwestie minder kalmerende middelen hoeft voor te schrijven. Dat heeft twee voordelen: het spaart kosten en het voorkomt vervelende bijwerkingen.

Wonderfoon

Hoe groot de invloed van muziek op ons brein is, valt misschien nog wel het duidelijkst te zien bij mensen die lijden aan dementie. Vaak is het voor anderen lastig om echt goed contact met een dementerende te maken. Gebleken is dat als je een dementerende laat luisteren naar muziek van vroeger, de kans een stuk groter is dat je vervolgens weer contact kunt maken en een gesprek kunt voeren. Het idee van de Wonderfoon is hierop gebaseerd. De Wonderfoon is een tot jukebox omgebouwde oude telefoon met draaischijf. Door aan de draaischijf te draaien, wordt een liedje geselecteerd, dat vervolgens via de hoorn van het toestel te horen is. De initiatiefnemers spelen met dit initiatief in op het gegeven dat ons brein gegevens beter onthoudt in combinatie met muziek.

Depressie

Niet alleen bij patiënten met dementie, maar ook bij mensen die kampen met een depressie of met slapeloosheid, blijkt het luisteren naar muziek soelaas te bieden. Op de website van de Hersenstichting zijn video’s te vinden waarin de bekende hersenwetenschapper prof. dr. Erik Scherder uitleg geeft over het effect van muziek op onze hersenen. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat muziektherapie als aanvullende behandelmethode wordt aangeboden om een depressie te bestrijden. Met behulp van muziek kunnen professionele behandelaars soms een mentale verandering bewerkstelligen. Gebleken is dat patiënten minder vaak gevoelens van angst of depressie vertonen, als ze luisteren naar muziek die ze aanspreekt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.