Hoeveel stappen moet je per dag zetten om gezond te leven?

Veel mensen menen dat je elke dag 10.000 stappen moet zetten om te kunnen spreken van een gezonde leefstijl. Hoe zijn ze aan dat aantal gekomen?

Meestal gehoord van iemand anders. En die heeft het op zijn beurt ook weer van iemand gehoord. Zo verspreidt zich deze informatie in rap tempo, maar klopt die informatie wel? Wie erin duikt, komt al snel tot de conclusie dat die 10.000 stappen niet bedacht zijn door een wetenschapper, maar door mensen die een apparaatje op de markt wilden brengen om je stappen mee te kunnen tellen. We spreken over de jaren 60 van de vorige eeuw, dus ver voor de komst van de smartphones. Geen wetenschappelijke onderbouwing dus, maar gewoon een marketingtruc. Maar hoe zit het dan wel precies? Veel bewegen is toch gezond?

Elke stap telt mee

Inderdaad, veel bewegen is gezond. Het kan dan ook zeker geen kwaad om 10.000 stappen per dag te blijven zetten. Maar mocht je daar niet aan komen, wees dan niet direct bezorgd. Je kunt in elk geval je best doen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Duidelijk is in elk geval dat mensen die niet of nauwelijks bewegen een grotere kans te hebben om eerder te overlijden. Overigens telt elke stap die je op een dag zet mee voor het totaal. Als je binnenshuis veel loopt, maak je al heel wat stappen. Natuurlijk haalt dat het nog niet bij een flinke wandeling, maar maak er gerust een gewoonte van om een paar keer extra door je huis te lopen. Ook het doen van de boodschappen kan misschien wel lopend. Dat werkt natuurlijk niet als je veel zware of grote dingen moet meenemen, maar twee volle boodschappentassen zijn over het algemeen prima te dragen en dat is dan meteen weer een goede krachttraining.

Onderzoek

Is er dan geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het aantal stappen per dag op onze gezondheid? Jazeker! Enkele jaren geleden hebben wetenschappers de gegevens van bijna 17.000 Amerikaanse vrouwen met elkaar vergeleken. Het gaat om gegevens die verzameld zijn in de periode van 2011 en 2015. Dag in dag uit werd van deze vrouwen geregistreerd hoeveel stappen ze zetten. Uit de studie bleek dat het sterftecijfer onder de vrouwen die slechts 2700 stappen per dag zetten significant hoger was dan onder de vrouwen die aan 4400 stappen per dag kwamen. Het sterftecijfer nam verder af naarmate de vrouwen meer stappen per dag zetten. Opvallend was echter wel dat er boven de 7500 stappen per dag weinig verschillen in levensverwachting werden gezien. Hieruit valt te concluderen dat het blijkbaar voldoende is om 7500 stappen per dag te zetten. Alles daarboven is niet echt bepalend meer voor je gezondheid.

Het uitgebreide onderzoeksverslag werd op https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2734709 gepubliceerd.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.