Het zit tussen de oren

Deze opmerking krijg je misschien wel eens te horen wanneer je klachten hebt waar je arts niets mee kan. Zo’n opmerking geeft je het gevoel dat je je aanstelt.

Ik hoop niet dat je arts dit echt zo bedoelt. Toch heeft het wel een kern van waarheid. Ons hele lichaam wordt namelijk aangestuurd door onze hersenen. Daarom vind je inderdaad de oorzaak van vele aandoeningen tussen de oren, want daar zetelt ons brein. Dat betekent alleen niet dat je je aanstelt.

Niet alleen je gedrag wordt bepaald door het functioneren van je brein. Het brein heeft ook een enorme invloed op het lichamelijke functioneren.

Bij de geboorte krijg je eigenschappen mee die jouw karakter voor een deel bepalen. Maar de omstandigheden van het leven (zoals voeding, beweging en stress) hebben een grote invloed op de manier waarop je reageert op verschillende situaties. Deze reactie is afhankelijk van stofjes die je lichaam produceert (die noemen we neurotransmitters). Veel van die stofjes vinden we in de hersenen, waar ze processen die ook je gedrag bepalen, aansturen.

Nu kan het zijn dat je van nature een rustige, kalme persoonlijkheid bent, maar dat je de stofjes die je kalm en rustig zouden moeten maken, niet meer kunt opbouwen. Ai, wat gebeurt er dan? Dan reageer je niet meer kalm en rustig, maar angstig en paniekerig. Je bent dan jezelf niet meer, en je zoekt hulp bij de dokter. Er bestaan allerlei medicijnen die de stofjes in je hoofd kunnen beïnvloeden, waardoor je (hopelijk) geen angst meer voelt. Als de arts een goede keuze maakt, helpen die medicijnen tegen de angst en voel je je weer beter. Het nadeel van deze medicijnen is dat er nogal wat bijwerkingen kunnen zijn, en dat je weer moeilijk van deze medicijnen afkomt.

De productie van neurotransmitters kun je ook op een andere manier beïnvloeden. Wanneer je weet welk stofje er niet goed gemaakt wordt door je lichaam, kun je het productieproces beïnvloeden. Neurotransmitters zijn namelijk stofjes die door je lichaam zelf worden gebouwd. Net als bij het bouwen van een huis heb je voor het bouwen van neurotransmitters bouwstenen (eiwitten) en cement (co-factoren) nodig. Deze informatie biedt mogelijkheden om de processen te sturen! Het is de kunst om te ontdekken welke stoffen nu precies nodig zijn om jouw neurotransmitters weer goed te kunnen opbouwen.

Gelukkig zijn we hierin een beetje op weg geholpen door Eric Braverman. Deze Amerikaanse wetenschapper heeft een vragenlijst gemaakt waarmee een professional al die ingewikkelde processen in je hoofd kan ontrafelen. En als je eenmaal weet hoe het bij jou werkt, wordt het al makkelijker om een natuurlijke oplossing te zoeken voor de verschillende neurotransmitterverstoringen die bijvoorbeeld angst, apathie of hyperactiviteit veroorzaken.

Aangezien neurotransmitters worden opgebouwd uit specifieke eiwitten, met behulp van vitaminen ligt het voor de hand om de oplossing te zoeken in voeding. Het lichaam heeft van oudsher altijd zelf de stofjes gebouwd, zonder afhankelijk te zijn van chemische medicijnen. Er zou dus een mogelijkheid moeten zijn om je lichaam met natuurlijke middelen weer terug in balans te brengen. Je zult daarom voldoende eiwitten moeten eten om de juiste stofjes te kunnen maken.

Wanneer je ziek bent, stress hebt, of heel veel sport, heb je meer eiwitten nodig dan gemiddeld. Als je weinig eiwitten eet (zoals sommige vegetariërs), loop je de kans dat je eiwitten tekort komt om zonnig door het leven te gaan.

Deze materie is niet simpel, het vereist veel vakkennis om mensen hierbij te kunnen begeleiden. Gelukkig zijn er al veel mensen opgeleid die met de vragenlijst van Braverman kunnen achterhalen waar bij jou de schoen wringt, en je ook nog eens op weg kunnen helpen naar een actief, vrolijk en zonnig bestaan. Kijk, daar word ik nou vrolijk van.

Yvonne van Stigt, Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.