Neurotransmitters regelen ons humeur

Iedereen kent dat gevoel wel. Je komt thuis na een natuurwandeling en denkt bij jezelf: dat zou ik vaker moeten doen, want hiervan knap ik lekker op!

Wandelen in de natuur is voor veel mensen ontspannend en goed voor de mentale gezondheid. Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat mensen tot rust komen tijdens een wandeling door de natuur, en dat het een gevoel van tevredenheid geeft.

Dat gevoel van tevredenheid wordt in ons lichaam gereguleerd door een groot aantal zogenaamde “neurotransmitters” of hormonen. Dit zijn stoffen die signalen overbrengen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel. En die overdracht van signalen bepaalt of wij ons tevreden voelen of depressief.  

Ons lichaam kent vele neurotransmitters. De bekendste daarvan zijn serotonine, dopamine en adrenaline. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon. Als ons lichaam veel dopamine aanmaakt dan ontstaat er een gevoel van genot en blijdschap. Je krijgt er een goed humeur van. Adrenaline staat bekend als het stresshormoon. Als ons lichaam daar veel van aanmaakt worden we alert en krijgen we gevoelens van woede en angst. De aanmaak van adrenaline is noodzakelijk om snel te kunnen reageren op gevaren uit de omgeving, maar het zorgt ook voor onrust. Serotonine is een neurotransmitter met een belangrijke rol in onze hersenchemie. Een tekort aan serotonine kan leiden tot onrust, angst en depressiviteit. Bij voldoende serotonine in de hersenen voelen we ons rustig en relaxed.

Aanmaak van deze neurotransmitters in onze hersenen wordt beïnvloed door prikkels uit de omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat gespannen personen die kijken naar een natuurfilm snel tot rust komen (lees: serotonine aanmaken). Dit proces om tot rust te komen langer duurt als de proefpersonen naar een film kijken die zich afspeelt in de stad. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid prikkels die onze hersenen moeten verwerken in een stedelijke omgeving en het beperkt aantal prikkels dat onze hersenen krijgen te verwerken bij een wandeling door de natuur. 

De moraal van dit verhaal is duidelijk: van een wandeling door de natuur kom je tot rust en wordt je een gelukkig mens. Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie: www.duinbehoud.nl

Foto: Wandelen tussen de Duindoorns door Sytske Dijksen
Auteur: Marc Janssen, Stichting Duinbehoud

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.