Het mysterie van het vrouwelijk orgasme

Het mysterie van het vrouwelijk orgasme Vrijwel alles in de natuur hangt nauw met elkaar samen. Er gebeurt vrijwel niets zonder reden, het lijkt op een zeer geavanceerde machine waarbij elk onderdeel een functie heeft.

Wetenschappers zijn altijd op zoek naar verklaringen. In de loop der jaren hebben duizenden onderzoekers zich gebogen over de vraag wat precies het doel is van bepaalde processen. Soms komt er een concreet antwoord, maar soms blijft het gissen. Tot deze laatste categorie behoort het mysterie van het vrouwelijk orgasme. Het orgasme is, in algemene zin, de ontlading van seksuele spanning in het lichaam. Volgens de formele definitie is het orgasme het lichamelijke en geestelijke hoogtepunt van een seksuele stimulering. Bij de man staat het moment waarop een orgasme wordt beleefd gelijk aan het moment van de ejaculatie. De zaadcellen van de man stromen op dat moment via de penis het lichaam uit en aldus is het mannelijk orgasme van noodzakelijk belang voor de voortplanting. Immers, zonder orgasme geen zaadcellen en zonder zaadcellen geen mogelijkheid tot bevruchting. Een vrouw heeft echter geen orgasme nodig om bevrucht te worden. Zij kan zwanger raken zonder een orgasme te hebben beleefd. Sterker nog, ongeveer tien procent van alle vrouwen beleeft haar leven lang nooit een orgasme. Opvallend is ook dat de meeste vrouwen alleen een orgasme bereiken wanneer de clitoris rechtstreeks wordt gestimuleerd en vaak is daarvan tijdens geslachtsgemeenschap niet of onvoldoende sprake. De vraag die wetenschappers dus bezig houdt is wat dan precies het doel is van het vrouwelijk orgasme. Daarover bestaan meerdere theorieën. Je zou kunnen stellen dat een vrouw sneller geneigd is om seks te hebben wanneer ze zich bewust is van het aangename gevoel dat een orgasme teweeg brengt. Meer seks betekent meer kans op voortplanting en dus kan het een natuurlijk mechanisme zijn dat bedoeld is om het ras in stand te houden. Een andere aannemelijke verklaring is dat het vrouwelijk orgasme een rol speelt in de zogenoemde paarbinding. Vrouwen bereiken over het algemeen sneller een orgasme wanneer ze seks hebben met een vertrouwde sekspartner. Met andere woorden, door bij de eigen partner te blijven is de mate van genot wellicht het hoogst en daarmee ook de kans op nageslacht. Er zijn ook wetenschappers die menen dat het vrijkomen van de stof oxytocine een rol speelt. De baarmoeder zou daarbij een soort zuigende beweging maken, waardoor het mannelijk zaad als het ware naar de eicel toe wordt gezogen. Tenslotte zijn er mensen die menen dat we het allemaal niet zo ver moeten zoeken, maar dat de verklaring ligt in de embryonale ontwikkeling, waarbij mannen en vrouwen dezelfde weefsels en zenuwen hebben.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.