Gezondheidsvoordelen van wijn

Er is al veel geschreven en geroepen over de voor- en nadelen van alcoholgebruik.

Zo zijn er tientallen artikelen over wijn te vinden waarin het ene na het andere voordeel voor je gezondheid wordt geroepen en bejubeld. Klopt dit dan ook allemaal? Dat is maar de vraag. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan en op basis daarvan worden adviezen en richtlijnen voor het consumeren van wijn en andere alcoholische dranken steeds aangepast.

Voor de gezelligheid

Feit blijft dat het drinken van een glas wijn vaak wordt gezien als iets gezelligs, iets wat je doet met vrienden, familie of je partner. Een goed gesprek met een goed glas wijn of een gezellige borrel met sterke verhalen, grappen en diepgaande gesprekken. Daarnaast is het voor velen ook een ware ontdekkingstocht om steeds weer een nieuwe, mooie wijn te kunnen proeven.

Voordelen van wijn

Bij matig alcoholgebruik, het Voedingscentrum houdt hiervoor maximaal 1,5 glas per dag aan, zou er een relatie kunnen bestaan met een lager risico op dementie, hart- en vaatziekten en zelfs een verlaagd risico op longkanker. Een verlaagd risico op diabetes type 2 zou te verklaren zijn door het lagere risico op hart- en vaatziekten. Nu betekent dit niet dat men moet gaan drinken om het risico te verlagen. Maar toch, met name voor wijnliefhebbers, een prettig idee om in het achterhoofd te houden.

Antioxidanten

In rode wijn zitten antioxidanten en dat klinkt ons allemaal gezond in de oren. Het zogeheten resveratrol zou anti-stress eigenschappen met zich meebrengen en een gunstig effect hebben op ontstekingen. Dit type antioxidant komt voor in de druivenschillen van de blauwe druiven die voor de rode wijn worden gebruikt. 

Ga voor goed

“Het leven is te kort om slechte wijn te drinken”, is een veel gehoorde uitspraak. Het is tevens een uitspraak waar veel wijnliefhebbers het mee eens zijn. Op zoek gaan naar een wijnaanbieding om de juiste, goede wijn te vinden, kan dan wel zo prettig zijn voor de portemonnee. In de zomer zijn veelal de verfrissende, zomerse wijnen in de aanbieding te vinden, waaronder rosé wijn. Niet zo gek, want zodra de zon ook maar een beetje uitbundig gaat schijnen, staat er rosé op het menu. Een goede rosé is fris, fruitig en heeft structuur. Een strak droge rosé uit de Provence is overigens ook goed te combineren met uiteenlopende gerechten. Van zomerse tapas tot geroosterde tonijnsteak van de barbecue. 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.