De extra voordelen van intensief bewegen in het water

Dat we elke week minimaal 150 minuten intensief zouden moeten bewegen om gezond en fit te blijven, is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend.

Maar intensief bewegen kun je op verschillende manieren doen. Kies je voor bewegen in het water, dan voeg je nog een extra dimensie toe aan het trainingsschema. Deze vorm van intensief bewegen biedt namelijk wat extra voordelen ten opzichte van een reguliere training.

De meest voor de hand liggende optie is zwemmen. Door te zwemmen bouw je conditie op en train je tegelijkertijd je spieren. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer opties op het gebied van bewegen in het water. Zwembaden bieden tal van mogelijkheden, variërend van aerobics tot spinning onder water. Je kunt dansoefeningen doen terwijl je in het water staat, met gewichtjes trainen onder water, enzovoort. Stuk voor stuk prima manieren om je lichaam in topvorm te krijgen en te houden.

Gewrichten minder belast

Bij een reguliere trainingsvorm op het droge leg je meestal behoorlijk wat druk op je gewrichten. Dat kan leiden tot blessures. Onder water speelt de waterdruk een rol van betekenis. Hierdoor wordt de druk op de gewrichten minder groot, terwijl je nog steeds je spieren traint. Met name mensen die al te kampen hebben met gewrichtsproblemen – omdat ze bijvoorbeeld lijden aan reuma of artrose – hebben veel baat bij deze manier van trainen. Dat komt vooral doordat je onder water voor een groot deel een soort gewichtloosheid ervaart. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat je nog maar zo’n tien procent van je eigen lichaamsgewicht hoeft te dragen. De rest wordt door de waterdruk geregeld en daardoor beweeg je onder water een stuk soepeler. Bovendien is sporten onder water juist vanwege dit feit ook een aanrader voor mensen die kampen met overgewicht. Voor deze specifieke doelgroep kan het reguliere sporten op het droge al snel een te zware belasting vormen. Doordat je onder water minder last hebt van je eigen overtollige kilo’s, kun je op een efficiënte en vooral bereikbare wijze werken aan het kwijtraken van die kilo’s.

Ademhaling verbetert

Ademhalen terwijl je grotendeels onder water bent, is anders dan ademen tijdens het joggen of fietsen. Onder water adem je dieper in, waardoor de kracht van je ademhalingsspieren toeneemt. Sowieso is trainen onder water goed voor de spieren in algemene zin, maar ook je ademhalingssysteem verbetert er dus door. Dat heeft vervolgens weer een positief effect op je hart en je en vaatstelsel. Alles bij elkaar dus een prima trainingsmethode, waar je in ieder opzicht veel plezier van zult beleven. Overigens geldt bij het doen van oefeningen met gewichten onder water dat het hierbij niet draait om snelheid. Sterker nog, het is juist de bedoeling om de hartslag op dat moment zo laag mogelijk te houden. Je bent op dat moment immers niet bezig met het opbouwen van conditie, maar met spiertraining. Daarbij komt het niet aan op hartslag, maar op kracht.

Lekker slapen

Heb je vaak last van slapeloosheid? Door op regelmatige basis te trainen in het water zou het zomaar kunnen zijn dat dit probleem zich vanzelf oplost. Intensieve lichaamsbeweging in het water zorgt er op de eerste plaats voor dat je moe wordt. En als we echt moe zijn, slapen we sneller dan wanneer we nauwelijks energie verbruikt hebben. Een ander positief punt van bewegen is dat het lichaam hierbij endorfine aanmaakt. Endorfine heeft een pijnstillend effect in ons lichaam maar zorgt ook voor een gevoel van welbevinden en geluk. Het is daardoor een bewezen middel tegen stress en ook dat zorgt ervoor dat we beter kunnen slapen. Los daarvan heeft water sowieso al een ontspannend effect op de mens. Wat hiervan precies de oorzaak is, hebben wetenschappers nog niet geheel ontrafeld. Sommigen menen dat het ermee te maken heeft dat we zelf voor een belangrijk deel uit water bestaan en dat water ons daarom een aangenaam, relaxed gevoel geeft.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.