Geen tijd of zin om te sporten? Zo kom je toch aan beweging

Gruwel je bij de gedachte aan een bezoekje aan de sportschool? Zijn je dagen zo gevuld met werk, gezin etcetera dat sporten er simpelweg bij in schiet?

We weten het allemaal: sporten is gezond voor je, en we zouden het eigenlijk met zijn allen veel vaker moeten doen. Het nadeel met sporten is alleen dat niet iedereen het leuk vindt, of in zijn of haar dagelijkse ritme krijgt ingebouwd. Gruwel je bij de gedachte aan een bezoekje aan de sportschool? Zijn je dagen zo gevuld met werk, gezin en dagelijkse beslommeringen dat sporten er simpelweg bij inschiet? Geen nood: er zijn meer manieren om toch aan je beweging te komen.

We zitten veel te veel

Het kan je niet ontgaan zijn dat verschillende gezondheidsorganisaties de noodklokken luiden. Zitten is het nieuwe roken, stellen zij. Doordat steeds meer werk zittend wordt verricht, en we vergeleken met een aantal tientallen jaren geleden ook in en om het huis steeds minder fysieke arbeid hoeven te verricht, zijn we veranderd in een zittend volkje. En dat terwijl de mens gebouwd is om niet alleen te zitten, maar zeker ook te staan en te lopen. Blijven we met zijn allen onze dagen grotendeels zittend doorbrengen, dan zal het aantal mensen met overgewicht alleen maar toenemen, net als het aantal hart-en-vaatziektes en alle andere gezondheidsnadelen die te weinig bewegen met zich meebrengen.

De hoogste tijd om eens wat vaker uit die stoel te komen dus, en aan het bewegen te slaan. De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks 2,5 uur enigszins actief te bewegen. Betekent dat dat je 2,5 uur per week in de sportschool aan de slag moet, of moet gaan hardlopen of tennissen? Dat mag, en valt zelfs zeker aan te raden. Maar heb je er een bloedhekel aan, of kom je er gewoon niet aan toe, kun je het ook slimmer aanpakken en wat meer beweging opnemen in je dagelijkse routine.

Ga eens fietsen
De makkelijkste manier om meer te bewegen is door te veranderen van vervoersmiddel. Ga je altijd met de auto naar je werk? Pak de fiets! De meeste werkgevers stimuleren dit door bijvoorbeeld een fiets van de zaak aan te bieden. Wil je best sportief bezig zijn en je dag beginnen met een flinke portie beweging, maar zie je het niet zitten om na een lange werkdag nog stevig tegen de wind in te moeten trappen om weer thuis te komen? Geen probleem: je kunt via je werk misschien ook een elektrische fiets leasen. Zelfs met de trapondersteuning aan beweeg je op zo’n e-bike nog meer dan in de auto, al kan het natuurlijk geen kwaad om hem zo nu en dan eens uit te laten en op eigen kracht te bewegen.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.