Eet jij voldoende mineraalrijke voeding?

Naast vitamines zijn mineralen belangrijk voor allerlei processen. Ze zijn betrokken bij de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn stoffen, ook wel spoorelementen genoemd, die je lichaam nodig heeft voor je gezondheid. Je moet ze in kleine hoeveelheden halen uit een gevarieerde en gezonde voeding, omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Magnesium, jodium, ijzer en calcium zijn mineralen die je vast wel kent.

Waarom mineralen?

Naast vitamines zijn mineralen belangrijk voor allerlei processen. Ze zijn betrokken bij de groei en ontwikkeling van je lichaam. Hoeveel je lichaam dagelijks van een bepaald mineraal nodig heeft verschilt per mineraal.

Redenen om extra mineralen te nemen

Elk mineraal heeft een eigen functie. Je kunt meer van bepaalde mineralen nodig hebben vanwege een bepaalde leefstijl of leeftijd. Als je sport en veel zweet kun je bijvoorbeeld extra magnesium nodig hebben. Voor meer spierkracht, spierontspanning of je uithoudingsvermogen. Bij stress kun je ook meer behoefte hebben aan magnesium.

Jodium is een belangrijk mineraal dat betrokken bij veel processen in het lichaam. Zo activeert het de natuurlijke energie. Calcium, of kalk is betrokken bij de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Zink is van belang voor de aanmaak van eiwitten en daarmee voor groei en vernieuwing van weefsel. Het speelt een rol bij het gezond houden van huid, haar en nagels.

Extra mineralen nemen?

Mocht je onvoldoende mineraalrijke voeding eten of drinken of als er een andere reden is, dan kun je dagelijks een voedingssupplement nemen. In een multivitamine zitten vaak mineralen of je kunt kiezen voor een mineralensupplement, zoals magnesium of calcium. Dan ben je er zeker van dat je dagelijks voldoende mineralen binnenkrijgt.

Wil je meer weten over 14 mineralen?

Op IVG staat informatie over 14 verschillende mineralen. Je leest per mineraal hoeveel je per dag nodig hebt, in welk voedsel het zit en wat de een veilige inname is.
Kijk bij: calciumchloridechroomfosforijzerjodiumkaliumkopermagnesiummangaanmolybdeennatriumselenium en zink.

Bevat onze voeding minder mineralen dan vroeger? 

Er wordt wel eens gezegd dat onze voeding minder mineralen bevat dan vroeger. De hoeveelheid vitamines en mineralen in de gewassen die we eten, wordt beïnvloed door de kwaliteit van de bodem. In dit artikel kun je lezen of de hedendaagse voeding minder voedzaam is dan voorheen.

Foto door Daria Shevtsova via Pexels

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.