Doe meer met de Den

Dat de Dennenboom in de maand december extra aandacht krijgt is algemeen bekend. Maar hoe verrassend is het als je leest dat dennennaalden eetbaar zijn.

..of dat je zelf een heerlijke dennenolie kunt maken...? De Den is een krachtige en magische boom. Deze prachtige inheemse boom komt bij ons gewoon in de natuur voor! Verwar de Den niet met een Spar, de meeste kerstbomen zijn géén Dennenbomen maar Sparren. Bij Dennen zijn de naalden twee aan twee ingeplant (Den=Duo), bij sparren is dit per enkele naald (Spar=Solo). Dennen hebben lange zachte naalden, sparren korte harde naalden. Hier een filmpje waarbij je het verschil kunt zien. Voor onderstaande recepten geldt; Oogst in het wild, daar zijn Dennen onbespoten.

Dennennaaldenthee Thee van dennennaalden heeft een hoog gehalte aan vitamine C. Het helpt bij verkoudheden, hoest en heesheid. Ondersteund bij infecties aan de urinewegen en bij lichamelijke en geestelijke uitputting. Gebruik: Laat 3 eetlepels (verse of gedroogde) dennennaalden ca 2 minuten koken in 1 liter water, daarna 30 minuten afgedekt trekken, zeven en doe de thee dan in een thermoskan. Drink hier elke drie tot vier uur een kopje van evt gezoet met wat honing. Dennenolie voor stijve spieren en winterhanden/voeten. Verzamel 3 kopjes dennennaalden. Droog deze op een stuk keukenpapier. Vijzel de naalden fijn doe ze in een pot en overgiet dit met amandelolie, zodat het net onder staat. Zet de pot (afgedekt met een stofje) in de vensterbank en laat 3 weken trekken (regelmatig roeren). Hierna donker wegzetten en met rust laten voor ca 10 dagen. Dan filteren en in een donkere fles bewaren. Gebruik: Inwrijven waar nodig is, het geeft een intense warmte in en op de huid.

Dennenmagie
Verzamel rond midwinter (21 december) dennennaalden in een buidel. Draag deze buidel bij je op momenten dat je eigen kracht nodig hebt. Ogham - Pion (pijnboom) Het laatste symbool van de Ogham is Pion. Pion geeft verlichting van schuldgevoelens. De verlichting die hieruit voortvloeit laat toe dat de innerlijke wijsheid de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Heb je hierbij hulp nodig? Draag dan een takje/houtje van de Den bij je als talisman. Heks & Kruid – www.heksenkruid.info

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.