Dit is de reden voor vrouwen om hoge hakken te dragen

Vrouwen zijn door de jaren heen steeds hogere hakken gaan dragen. Er zijn meerdere studies verricht naar dit fenomeen.

Door het dragen van hoge hakken verandert het uiterlijk van de vrouw en die verandering wordt door veel mannen als aantrekkelijk beschouwd. Vraag je aan een willekeurige groep mannen op welk schoeisel ze een vrouw graag zien, dan scoort de hoge hak steevast erg hoog. Door het dragen van hoge hakken kantelt het bekken van de vrouw meer naar voren, waardoor haar borsten en billen meer uitsteken. Dit zorgt ervoor dat die vrouwelijke vormen dus meer aandacht krijgen. Veel vrouwen stellen aandacht van mannen op prijs en doen hun best om zich in de kijker te spelen.

Het bovenstaande heeft veel te maken met onze biologische achtergrond. Een vrouw heeft van nature veelal de behoefte om een gezin te stichten en daarbij is het vinden van een geschikte partner natuurlijk een logische eerste stap. Wetenschappers hebben onderzocht in hoeverre mannen zich meer of minder aangetrokken voelen tot een vrouw als ze wel of niet op hoge hakken loopt. Het gaat dan niet eens echt om die schoenen zelf, want ook als ze naar een langslopende vrouw keken zonder haar schoenen te kunnen zien, vonden ze de vrouwen die op hoge hakken liepen aantrekkelijker. Dit komt doordat een vrouw op hoge hakken zich anders beweegt dan een vrouw die op platte schoenen loopt. Het zogenaamde hakloopje wordt over het algemeen als iets gracieuzer beschouwt. Een zeer logische verklaring voor het dragen van hoge hakken is dus dat de vrouw zich hierdoor aantrekkelijker voelt en daarmee haar kansen bij een potentiële partner vergroot. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Er zijn immers ook vrouwen die allang een partner hebben gevonden en toch op hoge hakken lopen. Er zijn dus nog meer redenen om voor dit type schoeisel te kiezen.

Een belangrijke factor is het verschil in lichaamslengte tussen man en vrouw. Gemiddeld zijn vrouwen minder lang dan mannen en soms kan dat onderlinge verschil oplopen tot meer dan vijfentwintig centimeter. In dat geval moet de vrouw dus constant omhoog kijken om haar partner recht in de ogen te kunnen zien. Bovendien kan het een gevoel van minderwaardigheid geven als je altijd de kleinste bent. Waar in vroeger tijden de vrouw door de man gedomineerd werd, is de vrouw van nu een zelfbewust en gelijkwaardig individu, dat letterlijk op gelijke hoogte hoort te staan. En als je die hoogte dan niet van nature in je hebt, dan creëer je die vrij eenvoudig door schoenen met hoge hakken te dragen. Er is dus ook een praktische reden om hoge hakken te willen dragen. Dan blijft natuurlijk nog de vraag over of het dragen van hoge hakken wel of niet gezond is. Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Met het dragen van hoge hakken stimuleer je de bekkenbodemspieren. Dat is gunstig, want hiermee kun je eventuele blaasproblemen voorkomen. Minder gunstig is echter dat hakkendragers vaker te maken krijgen met problemen zoals blaren, eeltknobbels, hamertenen en ingegroeide teennagels. Ook scheefstand van de grote teen en andere problemen in de voorvoet komen vaker voor bij vrouwen die hoge hakken dragen. Bovendien kunnen elders in het lichaam ook problemen ontstaan, onder meer doordat je houding verandert. Denk hierbij aan schade aan de knieschijven of klachten aan de spieren en pezen in de kuiten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.