De opmars van de poke bowl

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker op menukaarten staan: poke bowl.

Misschien ben je zelf al een groot fan van dit gerecht. Maar mogelijk heb je tot nu toe alleen de naam gezien, zonder precies te weten wat het is. Kort samengevat is het een gerecht dat bestaat uit verschillende soorten groenten en stukjes vis. Het past daardoor uitstekend in een gezond eetpatroon en bovendien is het ook nog eens zeer smakelijk. Dit verklaart waarschijnlijk het grote succes van de poke bowl.

Hoewel je bij de naam poke bowl misschien in eerste instantie zou denken dat de oorsprong van dit gericht in Japan ligt, is dat niet het geval. De poke bowl is een gerecht dat afkomstig is uit Hawaii. In de plaatselijke taal is het woord poke synoniem voor in stukjes snijden. En dat is precies wat er gebeurt: je snijdt allerlei soorten groenten en vis in kleine stukjes. Maar doordat het woord nogal Japans klinkt, hebben veel Aziatisch georiënteerde restaurants ervoor gekozen het op de menukaart te zetten. Eigenlijk gewoon een slimme vorm van marketing. En natuurlijk is de vergelijking met de Japanse sushi snel gemaakt. Bij dat gerecht draait het immers ook veelal om stukjes vis, al dan niet in combinatie met groenten en rijst. 

Dit gaat erin

Het basisrecept voor een poke bowl is simpel. Je snijdt rauwe vis in kleine stukjes, bijvoorbeeld tonijn of zalm lenen zich hiervoor uitstekend. Daar voeg je verse rauwe smaakmakers aan toe, zoals knoflook, Spaanse pepers, bosuitjes of gember. Die smaakmakers hak je in zeer kleine stukjes. Vervolgens kun je er stukjes groenten aan toevoegen. Hiervoor zijn eindeloos veel mogelijkheden. Vaak kiest men voor komkommer of avocado, maar wat dacht je van spinazie, gegrilde pompoen of sugarsnaps? Ook bij de keuze voor de saus kun je variëren: meestal gebruikt men hiervoor sojasaus in combinatie met sesamolie, maar andere opties zijn natuurlijk ook goed toepasbaar, zoals gembersiroop of een teriyakisaus. Let wel op bij het maken van je keuze, want de saus kan zomaar het minst gezonde onderdeel van je poke bowl worden. Het beste maak je de saus zelf, zodat je precies weet wat erin zit. 

Vegetarisch

Een poke bowl zoals hierboven omschreven past niet in een vegetarisch dieet. Er zit immers vis in! Je kunt de vis natuurlijk ook weglaten en wat extra soorten groenten toevoegen. Maar het kan nóg anders: de buddha bowl is een variant op de poke bowl maar dan zonder de vis. Je voegt in plaats daarvan parelcouscous toe, die je eerst kookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer je kiest voor een vegetarische maaltijd, is het verstandig om erop te letten dat het gerecht voldoende eiwitten bevat. Met avocado als ingrediënt maak je al een goede start, maar doe er bijvoorbeeld ook een portie kikkererwten bij. Extra smakelijk wordt je gerecht door wat plakjes aubergine te marineren en in de oven te roosteren. 

Thuisbezorgen

Omdat veel Aziatische restaurants de mogelijkheid bieden om gerechten thuis te bezorgen, kun je de poke bowl tegenwoordig ook in vrijwel elke woonplaats bestellen. Op die manier kun je dus een verantwoorde keuze maken en hoeft een bezorgmaaltijd zeker niet ongezond te zijn!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.