De OERschijf

De OERschijf De Gezondheidsraad kwam begin deze maand met de richtlijnen Gezonde Voeding 2015. Dat levert in voedingslandschap altijd veel rumoer en kritiek op.

De OERschijf

De Gezondheidsraad kwam begin deze maand met de richtlijnen Gezonde Voeding 2015. Dat levert in voedingslandschap altijd veel rumoer en kritiek op. Het Voedingscentrum zal de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ op deze richtlijnen baseren. Toch zijn er ook positieve punten in de nieuwe richtlijnen die benadrukt mogen worden:
  • drink dagelijks drie koppen thee
  • drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
  • eet één keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
Bovenstaande adviezen komen ruimschoots in de visie van OERsterk terug. Het is positief dat De Gezondheidsraad de negatieve effecten van het gebruik van frisdrank, vruchtensap en bewerkt vlees nu meer benadrukt. Gemiddeld advies voor iedere Nederlander De Gezondheidsraad geeft adviezen voor de hele bevolking. De raad bestaat uit 170 professoren die hun sporen in de wetenschap hebben verdiend. Nieuwe richtlijnen zijn daarom meer behoudend dan vooruitstrevend. Een paradigmaverschuiving in voedingslandschap gaat tergend langzaam. Je eet en drinkt iedere dag. Jaarlijks zelfs ongeveer tienmaal je lichaamsgewicht. Voeding heeft daarom een grote invloed op je gezondheid. De positieve effecten van oervoeding zijn zelfs binnen 14 dagen al merkbaar. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen geen tekorten aan individuele voedingsstoffen krijgen. Dat lukt niet. Nederlanders eten veel te eenzijdig. Variatie ontbreekt. Slechts één procent van de kinderen redt het bijvoorbeeld om voldoende groente en fruit te eten. Onze voeding lijkt volwaardig, maar is het niet Jodium wordt via het zout aan brood toegevoegd (oorspronkelijk via zeevoedsel als witvis en zeegroenten) en vitamine A en vitamine D worden aan margarine toegevoegd. Gezien de overbevolking is het ook wijs om allemaal niet te vaak vis te eten. We vissen onze zeeën leeg. Eet liever wat vaker zeegroenten. Er verschijnen tegenwoordig veel nieuwe lekkere producten gemaakt van zeewier, bijvoorbeeld pasta. Dan blijven er nog een aantal adviezen over in de nieuwe richtlijnen van De Gezondheidsraad. Het betreft:
  • eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • eet wekelijks peulvruchten
  • neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt
  OERsterk heeft een andere visie op bovenstaande punten Sinds de landbouw en veeteelt 7000 jaar geleden is ons voedingspatroon radicaal veranderd. De industriële revolutie heeft onze voeding verder verarmd. We kunnen in een gevarieerd voedingspatroon best eens peulvruchten, zuivel of volkorenproducten eten, maar we kunnen ook prima zonder deze nieuwe voedingsmiddelen als we meer volgens de natuur gaan eten. Het is geen OPTIMALE mensvoeding. In OERsterk, Gezond, fit en slank volgens de natuur staat het negatieve effect van anti-nutriënten in granen en peulvruchten beschreven. Ook wordt in OERsterk uitgelegd waarom koemelk vooral voor kalfjes en niet voor mensen is bedoeld. Volgens professor Walter Willett van de Harvard University kunnen mensen voor sterke botten beter een stuk met een koe gaan lopen dan haar melk drinken. Drink liever kruidenthee, water en af en toe koffie. En proost op het leven met één glas biologische rode wijn. We kunnen vloeibare bak- en braadvetten beter kunnen vermijden. Vervang margarine liever door roomboter. De gemiddelde landbouwgrond, de basis van onze voedingsketen, is uitgeput. Daar komt bij dat onze moderne leefstijl met kunstmatige voeding, inactiviteit, slaaptekort en chronische stress een hoge behoefte aan voedingsstoffen eist. Specifieke suppletie (o.a. vitamine D3 en magnesium) is dus een zinvolle aanvulling op onze ontoereikende voeding en belastende leefstijl. Toelichting op de OERschijf  Om mijn visie op voeding concreet voor je te maken heb ik de OERschijf ontwikkeld. In de OERschijf zie je overzichtelijk welke voeding het beste bij jouw lichaam past. Met de richtlijnen van de OERschijf maak je een belangrijke stap richting optimale gezondheid. Natuurlijk is voeding alleen geen heilige graal. Zoals ik in OERsterk Leven omschrijf, hebben factoren als beweging, ontspanning, hoeveelheid slaap, stress en emoties ook een belangrijk aandeel in jouw gezondheidstoestand. In het centrum van de OERschijf-afbeelding staan daarom ook adviezen als 'Zorg voor een OERsterke leefstijl!' en 'Geniet!'. Samenvattend kom je op de volgende OERsterke richtlijnen: 
  • Eet zoals de natuur het heeft bedoeld: de oermens at bladeren, kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Er was gelukkig geen supermarkt met bewerkt voedsel.
  • Zorg voor variatie: probeer iedere maand minimaal 100 voedingsmiddelen te eten.
  • Eet dagelijks ten minste 300-500 gram groente (alle kleuren van de regenboog).
  • Eet dagelijks ongeveer 200 gram fruit, liefst volgens het seizoen.
  • Vermijd geraffineerde suiker en kunstmatige koolhydraten als brood, pasta en aardappelen. De moderne mens heeft deze niet veel nodig. Eet liever natuurlijke koolhydraten als pastinaak, koolraap, knolselderij en pompoen.
  • Eet dagelijks plantaardige eiwitten als eieren, paddenstoelen, groene bladgroenten, zeegroenten, eieren, noten en zaden.
  • Eet een paar keer per week dierlijke eiwitten als gevogelte of wild.
  • Vermijd bewerkt (rood) vlees.
  • Eet eenmaal per week vette vis, en probeer minimaal eenmaal per week zeegroenten te eten.
  • Varieer dagelijks vitale vetten als olijfolie, zeegroenten, avocado, lijnzaad, walnoot, pompoenpitten, roomboter en kokosolie. Olijfolie liever voor koud gebruik (extra vierge).
  • Vermijd plantaardige omega-6 vetzuren in zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, saffloerolie, pinda en pakjes en zakjes.
  • Vermijd margarine en halvarine: gooi ze in de prullenbak.
  • Drink dagelijks voldoende water en kruidenthee. Geniet ook op zijn tijd van een koffie koffie, espresso of een glas biologische rode wijn.
  • Vermijd suikerhoudende frisdranken en vruchtensappen. Fris je water liever op met fruit of kruiden.
  • Beperk de inname van zuivel, we kunnen prima zonder.
  • Beperk het gebruik van alcohol tot één glas per dag. Drink het liefst biologische rode wijn.
  • Gebruik dagelijks kruiden en specerijen, het zijn de preventieve medicijnen van de natuur.
  • Kies liever voor een natuurlijk zout als Keltisch zeezout of Himalayazout in plaats van geraffineerd keukenzout.
  • Sla eens per week een maaltijd over (intermittent fasting).
  • Het gebruik van voedingssupplementen is mogelijk niet noodzakelijk tegen klachten, maar wel voor optimale gezondheid. Denk aan vitamine D3 (50mcg), magnesium en een (plantaardige) omega-3.
  • Eet in goed gezelschap. De voedingswaarde is veel breder dan datgene wat op je bord ligt.
  • Geniet! Ook als je eens wat minder gezond eet. Voel wat optimale brandstof voor jouw motor is.
  • Leer koken, word weer manager over je eigen voeding. Geef deze wijsheid door aan je (klein)kinderen.
  • Voel je niet schuldig als je eens iets ongezond eet. Probeer de balans van 80/20 aan te houden: 80 procent binnen de natuur (oervoeding) en 20 procent buiten de natuur (bewerkt voedsel). Of plan een terugvaldag(deel) per week en geniet van bier en pizza.
  • Beweeg dagelijks, het liefst buiten en voor de maaltijd (nuchter).
  • Vermijd lang stilzitten: use it of loose it. Dus verkoop de afstandsbediening.
  • Vind je (levens)doel: waar beweeg je heen? (spirituele voeding)
  • Daag je geest regelmatig uit met een goed boek, een cursus of andere verdieping (geestelijke voeding).
  • Werk aan negatieve emoties en overtuigingen.
  • Slaap voldoende (minimaal een blok van 5 uur aan elkaar).
  • Besteed meer tijd aan mensen die je lief zijn, zorg voor een steunende sociale omgeving (sociale voeding).
  • Heb regelmatig lichaamscontact, van knuffelen, vrijen tot een ontspannende massage.
  • Doe meer dingen waar je energie van krijgt.
  • Vermijd chronische stress: zet je balans op één. Concreet: houd ieder uur een microbreak van 2 minuten.
  • Gebruik yoga, meditatie of mindfulness bij stress én preventief.
  • Droom groot en werk klein: verander 1 gewoonte per keer. Volg mijn nieuwsbrief om per stapje geïnformeerd te worden.
Wat moet je onthouden?  In een natuurlijke leefstijl speelt voeding een belangrijke rol. Oorspronkelijk was alle voeding lokaal, seizoensgebonden en biologisch. Melk, brood en margarine kun je beter minder eten voor optimale gezondheid. Eet liever volgens de OERschijf. www.oersterk.nu

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.