Burn out

Burn out Wanneer je burn out bent weet je niet wat er gebeurd met je, het is alsof je in volle vaart uit een reuzenrad geworpen bent en stil in de lucht hangt. Je ziet alles, observeert alles maar het is als in een droom, veraf.

Het geeft geen angst, geen paniek in het begin , alleen de stilte van de verwondering over de situatie waarin je bent terecht gekomen. Terwijl je eerst juist zo betrokken was en vol passie kon spreken over wat je bezig hield, zo ben je nu in de bizarre toestand terecht gekomen waarin niets meer je interesseert en het je niets meer kan schelen. Burn out is een schietstoel escape, een buiten je wil ingezette beweging die je mogelijk beschermt tegen erger. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat er gebeurd, wat er aan de hand is met je. Je bent niet overspannen, overwerkt of depressief. Dat zijn wezenlijk  andere diagnoses die hun eigen aanpak vragen van arts of psycholoog. Burn out is zo verschillend, de aanpak ervan is ook anders dat het daarom belangrijk is dat te onderkennen. Iemand die burn out is raakt vertwijfeld. Het roept heel veel vragen en onzekerheid op zoals: ‘Ben ik ziek? ’Wat gebeurt er met me? ’ Hoe kan het dat al mijn krachten uit mijn lichaam verdwenen lijken te zijn? Ik wil niet cynisch zijn maar alles en iedereen waar ik me bij betrokken voelde raakt mij niet meer.  Komt dit ooit weer goed? ‘ Het is ‘op’ zijn, er kan niets meer bij in je hoofd en er komt niets meer uit je hart, je gevoel lijkt dood, verdwenen en je vraagt je wanhopig af of het ooit weer goed komt. Je herkent jezelf niet meer.. Heel vaak zijn er al lang signalen geweest die niet opgemerkt worden. Gewoon een schepje er boven op is vaak het antwoord op dreigende burn out met de daarbij behorende uitputtings verschijnselen. Nog harder werken, nog minder tijd voor jezelf, een extra rondje hardlopen terwijl je eigenlijk niet meer kan. Maar ook ander dingen gaan schuiven. Te weinig slaap wreekt zich, net als een glas wijn meer nemen en extra koffie. Het is een vicieuze cirkel waarin je terecht bent gekomen door je ambitie en ontkenning , zo dat je over de grenzen van je kunnen gaat. Burn out treft altijd die mensen die veel willen en veel kunnen, maar die ook gaande weg contact met de realiteit zijn kwijt geraakt. De werkelijkheid is dat wij geen machine zijn. Het gaat verkeerd wanneer willen veranderd in moeten. Als medisch coach breng ik altijd eerst de hele situatie in kaart, soms zijn het puur lichamelijke oorzaken die een toestand van burn out veroorzaken. Daarna gaan we werken aan herstel vanuit kennis over de verhouding draagkracht- draaglast en aan het vertrouwen dat het goed kan komen. Vanuit opnieuw kijken naar de realiteit en soms ,voor het eerst, kijken naar je zelf. Werken aan een evenwicht dat vanzelf sprekend aanvoelt en een verandering waardoor je niet langer jezelf beschadigt. www.medicalcoaching.nl    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.