Brandend maagzuur? Wat is het en hoe voorkom je het?

De maag vormt een belangrijke schakel in ons spijsverteringsstelsel.

In de maag wordt maagsap aan toegevoegd aan het voedsel dat we hebben gegeten. Vervolgens wordt het voedsel goed gekneed, zodat het maagsap zijn werk goed kan doen. Maagsap is heel zuur en breekt het voedsel af tot kleine stukjes, die vervolgens in de darmen kunnen worden verteerd. Als we te veel maagsap hebben, kan dat leiden tot irritatie aan de binnenkant van de maag. Dit ervaar je als een brandend gevoel. Het kan incidenteel optreden, maar voor sommige mensen is het een dagelijks ongemak.

Voedingspatroon

Voor een deel kun je zelf invloed uitoefenen op de mate waarin je te maken krijgt met brandend maagzuur. Het lastige is echter dat niet alle voedingsmiddelen bij iedereen dezelfde uitwerking hebben. In elk geval is het verstandig om op te passen met het gebruik van koolzuurhoudende frisdranken en het sap van citrusvruchten. Soms hebben mensen ook last van brandend maagzuur door het nuttigen van chocola of pepermunt. Ook pittig gekruid voedsel en de consumptie van alcoholhoudende dranken kan zorgen voor brandend maagzuur.

Obesitas

Ons lichaam kun je vergelijken met een perfect lopende machine. Wanneer alles in balans is, werkt die machine naar behoren. Maar als er sprake is van overgewicht, is er minder ruimte voor de maag in de buikholte. De maag is namelijk een rekbaar orgaan, dat een groter volume krijgt als er voedsel in terecht komt. Maar als die ruimte er niet is, kan de sluitspier tussen de slokdarm en de maag onder druk komen te staan. Dit kan tot gevolg hebben dat het maagsap de slokdarm in geperst wordt.

Spreid je maaltijden

Veel voedsel in korte tijd verwerken is geen goed idee. Daardoor kan de maag te vol raken en kun je sneller het gevoel van brandend maagzuur krijgen. Denk er bovendien aan dat je voldoende variatie in je eetpatroon aanbrengt. Wie gevarieerd eet, heeft minder snel last van brandend maagzuur. Zorg er bovendien voor dat je tenminste drie uur voordat je gaat slapen niets meer eet.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.