Zo overleef je de nachtdienst

Zo overleef je de nachtdienst In veel beroepsgroepen zijn nachtdiensten onvermijdelijk. In de zorgsector, in het beroepsvervoer en in fabrieken, op allerlei plaatsen wordt ’s nachts gewerkt.

Maar een mens is geen nachtdier en dus kunnen die nachtdiensten er flink inhakken. Vermoeid en slaapstoornissen liggen op de loer en ook maag- en darmproblemen, een te hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten vormen serieuze bedreigingen voor de nachtwerkers. Hoe houd je je lichaam zoveel mogelijk in balans? Bereid je goed voor op je nachtdienst. Prop niet de dag ervoor vol met allerlei dingen, maar neem voldoende rust. Een kort middagdutje is geen slecht idee. Nuttig kort voor aanvang van je nachtdienst een warme maaltijd. Geen zware maaltijd, houd het bescheiden en vetarm. Gedurende je nachtdienst kun je een tussendoortje nemen, maar beperk je daarbij tot fruit en/of zuivelproducten. Van fruit krijg je extra energie en de eiwitten in zuivelproducten houden je wakker. De periode tussen 2 en 5 uur ’s nachts is het zwaarst. Probeer, indien mogelijk, wat variatie aan te brengen in je werk. Loop even langs bij een collega of maak een ommetje, indien die mogelijkheid bestaat. Zorg ook voor een voldoende verlichte werkplek. Probeer zo snel mogelijk na afloop van je nachtdienst te gaan slapen. Vermijd het drinken van koffie, cola of alcohol. Zorg ervoor dat je slaapkamer verduisterd is en vrij van geluiden, zodat je rustig kunt slapen. Probeer om zeker zeven uur achtereen op bed te blijven liggen. Heb je meerdere nachtdiensten achter elkaar? Overleg met de roosterplanner of er maximaal vier nachtdiensten direct na elkaar gepland kunnen worden. Let ook op de tussenruimte tussen verschillende diensten. Het is niet verstandig om een middag/avonddienst te draaien tot 22:00 uur en de volgende ochtend om 06:00 uur weer te moeten beginnen. Het beste is om eerst een ochtenddienst, de volgende dag een middagdienst en de aansluitende dag een avonddienst te draaien. Ben je benieuwd hoeveel nachtdiensten je eigenlijk mag draaien? Hiervoor zijn regels opgesteld. Je vindt meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/hoe-vaak-nachtdienst.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.