Ben jij vrij?

 Ben jij vrij? Vrij om te dansen tot je erbij neervalt? Vrij om te trouwen met je grote liefde, man of vrouw? Vrij om je eigen mening te uiten? Waarschijnlijk zeg je van wel. Maar echte vrijheid? Die zit in je geest.

Vrijheid lijkt heel vanzelfsprekend. Zeker in het liberale en progressieve Nederland. En toch blijkt dat veel mensen gevangen zitten. Want als we kijken naar wat vrijheid daadwerkelijk inhoudt, zien we dat het veel verder gaat dan de kansen die we krijgen op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, relaties enzovoorts. Vrijheid gaat in grote mate om vrijheid van ‘zijn’. Ga maar eens na; wanneer jij niet in balans bent, voel je je bijvoorbeeld ongelukkig, onzeker, wellicht eenzaam, en vaak gestresst. Stress die bovendien een grote invloed heeft op je gezondheid – fysiek en mentaal. Deze stress belemmert je in de meeste gevallen om het beste uit jezelf te halen. Dat kan tijdelijk zijn, of een voor een langere periode. Vaak keert deze stress terug, zij het in een andere vorm. Maar in elke vorm voelen we ons gevangen. Zonde, want als we allemaal spiritueel vrij zouden zijn, krijgt stress geen grip meer op ons. Het is die vrijheid van geest waar het Vrijheidssymbool voor staat. Een symbool dat tot stand kwam na jarenlang drie smileys te tekenen op flipovers in de keuken. Smileys, tekeningen, en inspirerende teksten, elke dag weer opnieuw. Gaandeweg smolten die smileys samen tot één symbool dat weergeeft hoe een ieder van ons elke dag weer de keuze kan maken hoe we ons voelen. Is dat niet fantastisch? Dat wij de keuze hebben om te bepalen hoe we omgaan met onze gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid of andere belemmeringen? Want ook al zit je vast in je werk, financiën, je relatie, of worstel je met patronen die je ervan weerhouden om verder te groeien in bepaalde facetten van je leven, toch heb jij de vrijheid om elke dag opnieuw verandering te bewerkstelligen die leidt tot meer vrijheid van zijn. Die innerlijke vrijheid is een van je meest kostbare bezittingen. Bedenk je maar eens hoe krachtig je de wereld kunt toetreden wanneer je niet meer wordt tegengehouden door waardeoordelen die je hebt ten aanzien van jezelf, of door verwachtingen die de maatschappij je oplegt. Of wanneer je alle stress rondom emotionele gebeurtenissen veel minder vervelend ervaart, doordat je jezelf simpelweg de vrijheid gunt om elke emotie te voelen. Elke emotie? Ja, elke emotie. Dus ook boosheid, verdriet, angst of pijn én blijheid, verrassing, plezier en rust. Het zijn allemaal emoties die er mogen zijn. Bij jou en bij ieder ander. Wanneer we de wereld toetreden met liefde, vrijheid en warmte, inspireren we ook de ander om die persoonlijke vrijheid te omarmen. Iets wat ons niet alleen bevrijdt van mentale belemmeringen, maar ons ook fysiek vitaler maakt.   Jan-Eric Zoon & Ellen Arts     www.lsasada.com  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.