Als trappenlopen (even) niet meer gaat

Het kan iedereen gebeuren, jong of oud. Van het ene op het andere moment is het niet meer mogelijk om een trap op of af te lopen.

Lastig, want in de meeste huizen bevinden de woonkamer, slaapkamer en badkamer zich nu eenmaal niet op dezelfde verdieping. Wat doe je als dit je overkomt? Is het mogelijk om in de eigen woning te blijven, of moet er naar een andere oplossing worden gezocht?

Als het tijdelijk is 

Soms duurt de situatie waarin iemand geen trap meer kan lopen slechts tijdelijk. Je kunt hierbij denken aan een gebroken been of een operatie, bijvoorbeeld. Hierdoor kan de trap in huis een paar weken of maanden een niet te nemen obstakel worden. Lastig! Maar met een beetje flexibiliteit vaak wel op te lossen.

Is het een kwestie van een paar weken, en is het bijvoorbeeld wel mogelijk om met hulp de trap op en af te gaan, dan is er meestal niet zo heel veel aan de hand. Zeker wanneer je niet alleen woont in de woning is het even een paar weken behelpen, maar kom je uiteindelijk wel waar je zijn moet. Kun je ook met hulp de trap niet op, dan zijn een paar weken vaak ook wel te overzien. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk een (ziekenhuis)bed in de woonkamer plaatsen, en je even wassen bij het aanrecht in de keuken. Niet ideaal, maar voor een paar weken wel vol te houden.

Duurt het wat langer, een paar maanden bijvoorbeeld, en moet je het traplopen hierna weer langzaam opbouwen, dan kan een traplift een betere oplossing zijn. Dit is een aardige investering, die je misschien niet voor een paar maanden wilt doen, maar ook hier zijn oplossingen voor te bedenken. Je kunt een traplift huren, bijvoorbeeld.

Niet meer afhankelijk 

Als je tijdelijk of blijvend een traplift nodig hebt, omdat traplopen niet gaat, kan dat best even een drempel zijn. Toch zien de meeste gebruikers het als een opluchting zodra de lift geplaatst is en zij deze in gebruik hebben genomen. Het geeft hen een deel van hun mobiliteit en vrijheid terug. Zij zijn niet langer gebonden aan één verdieping of aan hulp om naar boven of beneden te gaan. Een hele vooruitgang, zo oordelen velen, want het is wel zo prettig om je vrij door je eigen woning te kunnen bewegen. Alhoewel veel gebruikers dus eventjes huiverig zijn als de plaatsing van een lift voor het eerst ter sprake komt, zodra zij hem eenmaal in gebruik hebben willen zij vaak niet meer zonder.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.