Allemaal beestjes in je bed?

Je hebt de zaken thuis prima op orde. Je houdt de boel netjes schoon en op ieder willekeurig moment kan er visite bij je binnen komen.

Ze zullen jou er nooit op betrappen dat het een rommeltje is. Qua hygiëne is het allemaal prima in orde. En toch… leven er miljoenen kleine beestjes in je huis. Waar? In je bed! De huisstofmijt (de beestjes in je bed)  komt in elke huishouding voor, hoe goed je ook je best doet om de boel schoon te houden. En omdat dit kleine beestje (een huisstofmijt is maximaal een kwart millimeter groot) houdt van een warme en vochtige omgeving, kiest het meestal je bed uit als plek om te verblijven. Ook tapijten, gordijnen, knuffelbeesten en de vacht van honden of katten zijn voor de huisstofmijt geliefde verblijfplaatsen. Kan het kwaad? Jazeker, de huisstofmijt kan de veroorzaker zijn van veel ellende, zoals eczeem en zelfs astma. Het zijn vooral de uitwerpselen van het beestje die je liever niet wilt hebben. Helaas moeten we je hier melden dat zich zeer waarschijnlijk miljoenen van deze beestjes in je slaapkamer bevinden. En die miljoenen beestjes produceren gemiddeld ongeveer twintig keer per dag (!) uitwerpselen. Wist je dat het gewicht van een hoofdkussen, dat twee jaar in gebruik is, voor ongeveer tien procent bestaat uit huisstofmijten en hun uitwerpselen? Denk er maar niet teveel over na, probeer liever te voorkomen dat het kussen nog zwaarder wordt! Een warme en vochtige omgeving, zoals gezegd is dat de plek die de voorkeur van de huisstofmijt heeft. Best lastig dus dat we ’s nachts ongeveer een halve liter vocht verliezen. Al dat vocht trekt in je matras en als je de volgende ochtend niet goed ventileert, is dat vragen om ellende. Laat ook de zon zoveel mogelijk op je bed schijnen. Daar heeft het beestje namelijk een hekel aan! Zet echter de verwarming niet te hoog, want hoe warmer het is, hoe groter de kans is dat de huisstofmijt zich er op zijn gemak gaat voelen. Het beestje voedt zich overigens met jouw huidschilfers, dus ook dat is al een reden om in je bed te blijven bivakkeren. Vervang je matras met regelmaat, want daarmee kieper je meteen miljoenen huisstofmijten je huis uit. Vergeet niet om dan ook meteen de kussens te vervangen voor een optimaal resultaat. Overigens zou je er ook voor kunnen kiezen om een kussen even een paar nachtjes in een afgesloten zak in de vriezer te leggen. Die vrieskou overleven de beestjes namelijk niet. Deze truc kun je ook toepassen op de knuffelbeesten van je kinderen. Het Longfonds heeft nog meer praktische tips over het voorkomen van huisstofmijt op een rij gezet. Kijk op https://www.longfonds.nl/astma/prikkels/huisstofmijt# voor meer informatie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.