4 eenvoudige tips voor een gezonder kapsel

Een gezond kapsel boost niet alleen het zelfvertrouwen, maar uiteindelijk helpt het ook om minder tijd en moeite in het haar te moeten investeren.

Het is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is al helemaal het geval wanneer je een dagje ouder wordt. Toch zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kan doen om je haar en hoofdhuid lekker gezond te houden. Dat bewijzen ook deze vier eenvoudige tips.

# 1. Minder vaak je haar wassen

Er is echt geen enkele goede reden om je haar elke dag te wassen. Als je je haar met shampoo wast, droog je je hoofdhuid uit. Het lichaam reageert hierop door meer talg te produceren, waardoor je haar vetter wordt en je vaker je haar moet wassen. En zo blijf je natuurlijk bezig. 

Een bijkomend probleem van dagelijks je haar te wassen is dat ook niet alle shampoos even goed voor je zijn. Zo bevatten veel shampoos cocamidopropyl betaine of soortgelijke stoffen. Het is een middel dat ervoor zorgt dat je shampoo lekker gaat schuimen. Datzelfde middeltje werkt echter irriterend voor je hoofdhuid en dus mag je het niet te vaak gebruiken. Daarom kan je beter je talgklieren "trainen" door je haar minder vaak te wassen. Je haar wordt na verloop van tijd minder snel vettig en dan volstaat het om nog twee of drie keer per week je haar te wassen met shampoo. Als het niet meteen lukt, kan je een speciale shampoo voor vet haar gebruiken. Zo'n shampoo bevat bio-zwavel om de talgproductie te verminderen. De Keune Shampoo Style Refresh Dry is hier een goed voorbeeld van.

# 2. Dagelijks enkele druppeltjes arganolie gebruiken

Nu je je haar minder vaak wast, is het wel belangrijk om je hoofdhuid voldoende te voeden. Wat goed werkt, is om dagelijks een beetje arganolie in je haar aan te brengen. Niet veel, twee tot drie druppels volstaan. Arganolie hydrateert de hoofdhuid. Daarnaast bevat het vitamine E voor de vorming van een beschermlaag in het haar en helpen omega-3- en omega-9-vetzuren met het herstellen van het haar. Een klein flesje arganolie kan soms wonderen verrichten. Niet voor niets wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt in de Absolut Repair Argan Gold L'Oreal shampoo.

# 3. Verhit je haar zo min mogelijk

Veel meiden maken zelf hun haar kapot door het te verhitten. De föhns, krultangen en stijltangen beperk je daarom beter tot het minimum. Alles warmer dan 50 °C kan je haar al uitputten. Er zijn gelukkig wel föhns en föhnborstels met koude luchtstanden die je veilig kan gebruiken. Ga je toch voor hitte? Gebruik dan een goede hittebeschermende spray om je haar te beschermen.

# 4. Kokosolie aanbrengen voor het douchen

Iets waar we het eerder al over hadden is kokosolie. Kokosolie helpt de natuurlijke oliën in het haar te verbeteren en beschermt het tegen het warme water tijdens het douchen. Een goede tip is dan ook om kokosolie ongeveer twintig minuutjes voor het wassen als pre-wash aan te brengen om het optimaal te beschermen. Gebruik wel niet te veel kokosolie want anders kan je haar weer sneller vet worden en moet je opnieuw beginnen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.