Zorgen toename alcoholgebruik jongeren

Steeds vaker worden tieners opgenomen in het ziekenhuis wegens overmatige alcoholconsumptie. Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2014 maar liefst 783 jongeren tussen de 10 en 17 jaar om die reden in het ziekenhuis belandden.

Steeds vaker worden tieners opgenomen in het ziekenhuis wegens overmatige alcoholconsumptie. Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2014 maar liefst 783 jongeren tussen de 10 en 17 jaar om die reden in het ziekenhuis belandden. De cijfers baren zorgen, te meer daar de gemiddelde leeftijd van de opgenomen tieners ook steeds verder lijkt te dalen. Alle maatregelen van de overheid ten spijt, tieners grijpen nog steeds te vaak naar de drankfles. In 2012 leek de jarenlange stijging van het aantal alcoholtoxicaties een halt te zijn toegeroepen, maar vorig jaar is er juist weer sprake geweest van een forse stijging. De cijfers liegen er niet om, in 2007 werden nog maar 297 jongeren met een alcoholtoxicatie in het ziekenhuis opgenomen, in 2014 waren dat er dus al 783.

Zorgen toename alcoholgebruik jongeren

Met name in de leeftijdsgroep 13 en 14 jaar steeg het aantal opnames. Het aantal jongeren van 16 en 17 jaar dat werd opgenomen daalde. Mogelijk is dit een gevolg van de gewijzigde regelgeving, waarbij jongeren van die leeftijd niet langer zelfstandig alcohol kunnen verkrijgen. Dat staat echter haaks op de eerder genoemde stijging van de jongere tieners. In de meeste gevallen waren de jongeren enige tijd buiten bewustzijn door het consumeren van teveel drank. Het is daarom dat er ook wel van 'comazuipen' wordt gesproken. Jongens die in het ziekenhuis belandden waren gemiddeld zo'n drie en een half uur niet bij kennis, voor meisjes was dat ruim twee en een half uur. Noord-Holland is overigens de provincie waar het vaakst een jongere met teveel drank op in het ziekenhuis belandde. Driekwart van alle opnames deed zich voor in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant samen. Ook is onderzoek gedaan naar de achtergrond van de betreffende jongeren. Tweederde van deze jongeren komt uit een tweeoudergezin en het overgrote deel (88%) heeft een Nederlandse achtergrond. Naar mate het opleidingsniveau stijgt, daalt het aantal drankslachtoffers. In 38% van de gevallen betreft het vmbo-leerlingen, 25% van de jongeren doet havo en 18% volgt een vwo-opleiding. Nog eens 12% doet mbo. Vermoedelijk is het probleem van overmatige alcoholconsumptie onder jongeren nog groter dan deze cijfers doen vermoeden. Er is namelijk alleen gekeken naar de cijfers met betrekking tot opname in het ziekenhuis. Behandeling door een huisarts of bedrijfsarts is in dit geval buiten beschouwing gelaten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.