Zo maak je je huis veilig

We blijven graag zo lang mogelijk thuis wonen. Dat betekent vaak wel dat wat aanpassingen moeten aanbrengen in huis wanneer we ouder worden.

We blijven graag zo lang mogelijk thuis wonen. Dat betekent vaak wel dat wat aanpassingen moeten aanbrengen in huis wanneer we ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan drempelhulpen of een instapbad. Vaak zijn een paar simpele aanpassingen al voldoende. Ze zijn echter wel zeer belangrijk. Een groot deel van de ouderen krijgt gezondheidsproblemen door een val. In deze blog geven we een overzicht hoe je je huis veilig kunt maken en waarom.

Kleine aanpassingen

Wanneer je slecht ter been bent dan is het belangrijk om te voorkomen dat je valt. Richt je huis zo in dat de kans op vallen zo klein mogelijk wordt. Verwijder alle drempels behalve die van de badkamer en bij de voordeur. Zorg voor een goede rechte vloer die niet al te glad is in huis. En wanneer je mobiliteit slecht is, dan is het soms ook nodig om wat extra hulpmiddelen aan te schaffen. Heb je zit- en rugklachten of moeite met opstaan vanuit jouw stoel? Dan kan een sta op stoel bijvoorbeeld uitkomst bieden. Ga je buitenshuis dan is een scootmobiel of rollator wel zo praktisch. Draag ook stevige platte schoenen. Daarmee val je minder snel. 

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. En dus is het belangrijk om ook zelf wat dingen aan te passen als preventie. Verwijder bijvoorbeeld alle losse kleedjes en losse snoeren in huis. Losse snoeren kun je het beste achter kabelgoten plaatsen. Eventueel kun je er antislipmateriaal onder plaatsen. Ruim alles zoveel mogelijk op en laat zo min mogelijk losse spullen in huis rondslingeren. Let op de hoogte van kasten en haakjes aan de muur. Zorg ervoor dat je geen opstapje hoeft te gebruiken om dingen te pakken.

Badkamer

In de badkamer komen veel valpartijen voor. Plaats hier bij voorkeur een instapbad of inloopdouche. Met een gelijke vloer wordt de kans op vallen een stuk minder groot. Plaats ook bij voorkeur wat speciale stroeve tegels in de douche. Zo is de vloer minder glad en slipperig. Ook is het belangrijk om de juiste soort shampoo en douchegel te kiezen waar de vloer niet al te glad van wordt. Bij twijfel kun je ook altijd een plastic stoel in de douche zetten of een extra handgreep plaatsen. Plaats ook handgrepen bij het toilet en bad plus een verhoogd toilet.

Trap

Wanneer je een trap hebt, dan is het ook belangrijk om hier wat dingen aan te passen. Belangrijk is dat de trap goed verlicht is zodat je ziet waar je loopt. Is de trap glad? Plaats dan antislipverf of matten op de trap. Zorg ervoor dat deze stevig vastzitten. Laat geen losse spullen op de trap liggen waar je over kunt struikelen. Hang liever ook de was niet in het trapgat. Wanneer je moet bukken, dan neemt de kans op vallen toe. Zorg voor een stevige leuning op de juiste hoogte zodat je een goede steun heeft.

Gezondheid

Ook je eigen gezondheid kan een rol spelen bij de veiligheid in huis. Wanneer je bijvoorbeeld slechter gaat horen of gaat zien, schaf dan een gehoorapparaat of bril aan. Ook dat vermindert de kans op ongelukken in huis. Probeer in beweging te blijven en je conditie goed te houden. Een gezond en fit lichaam vermindert de kans op vallen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.