Zo gaat een haartransplantatie in zijn werk

Op een gegeven moment kan je in je leven te maken krijgen met haaruitval, dan is haartransplantatie wellicht iets wat kunt overwegen.

Als je op een gegeven moment in je leven te maken met haaruitval, is een haartransplantatie wellicht iets wat je serieus overweegt om weer een hoofd vol met haar te hebben. Vooral voor mannen is dit dan ook een goede oplossing tegen bijvoorbeeld een reducerende haarlijn, groter wordende inhammen of het verliezen van haar in de kruin. Maar het klinkt nogal naar en bizar, zo’n ingreep. Hoe werkt het precies en wat kun je allemaal verwachten?

In het kort

Veel mensen, voornamelijk mannen, krijgen op een gegeven moment in hun leven last van haaruitval. Ongeveer 45% van de mannen zal hier tussen de 25 en 40 jaar voor het eerst iets van merken. Bij vrouwen ligt dit percentage veel lager. Bovendien zullen zij er pas rond de overgang voor het eerst iets van merken. Deze vorm van haaruitval komt door een bepaald hormoon. Dit is dus ook erfelijk. Echter kan haaruitval ook het gevolg zijn van andere factoren. Denk maar aan een groot litteken op het hoofd of een brandwond. Ook dat kan ervoor zorgen dat het hoofdhaar op bepaalde plekken stopt met groeien.

De transplantatie

Wat er gebeurt bij een haartransplantatie is het volgende. Er moet voldoende donor haar op het hoofd zitten. Vervolgens worden er haarzakjes van de achterkant van het hoofd gehaald en deze worden verdeeld over het aangedane gebied. Hier zijn verschillende methodes voor, namelijk FUT en FUE. Er zitten voor- en nadelen aan beide manieren. De FUE-techniek is de nieuwste techniek haartransplantatie, maar allebei zijn effectief en worden nog vaak toegepast. Er wordt naar u en uw haar gekeken om te beslissen welke methode het beste past. 

Er worden dus haarzakjes van de achterkant van het hoofd naar voren gehaald. De reden dat dit gedaan wordt, is omdat de haarzakjes hier niet beschikken over het DHT hormoon, het hormoon wat ervoor zorgt dat de haarzakjes na verloop van tijd afsterven. Dat betekent dus dat het haar na de haartransplantatie niet meer uit zal vallen. Het haar van de achterkant van het hoofd overleeft normaal gesproken gewoon een leven lang.

Gevoelig

Misschien verwacht je dat zo’n haartransplantatie erg pijnlijk is. Echter is dit niet zo. Er wordt plaatselijke verdoving gegeven, waardoor je van de ingreep helemaal niks voelt. De duur van de ingreep is voor sommigen wel onprettig, het duurt namelijk vijf tot acht uur. Echter vinden vele mensen die een haartransplantatie doen het juist ontspannend om zo lang stil te liggen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.