Kaalheid een probleem of niet

Al eeuwen lang zijn we er mee bezig, waarom verliezen we haar en worden we kaal en vooral, wat kunnen we eraan doen?

Tegenwoordig bestaat er een fantastische oplossing voor kaalheid en haaruitval, de zogeheten haartransplantatie. Vooral mannen hebben last van kaalheid als ze ouder worden, bij vrouwen komt het veel minder voor. Het gekke is dat bijvoorbeeld de rest van de gezichtsbeharing zoals wenkbrauwen en baard hetzelfde blijven wat haargroei betreft, maar dat mensen het haar op de hoofdhuid, dus op het hoofd, wel verliezen.

Pruik in vroegere tijden

Vroeger was eigenlijk de enige remedie tegen kaalheid het dragen van een pruik en later de toupet. In de tijd van de Renaissance droegen zowel mannen als vrouwen pruiken, niet zozeer omdat ze kaal werden maar omdat het ook een soort statussymbool was veel haar te hebben. Later werden pruiken vooral gebruikt om kaalheid te camoufleren. In vroegere tijden waren er al rondtrekkende kooplieden die op hun wagen middeltjes verkochten tegen kaalheid. Natuurlijk waren dat kwakzalvers die gebruik maakten van de wanhoop en goedgelovigheid van mensen die graag hun haar weer terug hadden. Ze verkochten dan flesjes water met een kleurtje en deden dan alsof dat het grote wondermiddel tegen kaalheid was. Natuurlijk was de koopman snel weer uit het dorp verdwenen om elders zijn kunstje voort te zetten, de mensen kregen natuurlijk na verloop van tijd door dat het wondermiddel niet werkte. Er werd bijvoorbeeld beloofd dat het middeltje na twee weken zou gaan werken en je raad het al, vlak voor het eind van die twee weken was de vogel gevlogen.

Haartransplantatie mooie oplossing

Uiteindelijk is er werkelijk een hele mooie oplossing voor kaalheid gekomen, namelijk haartransplantatie met eigen haar. Vanaf dat moment behoorde kaalheid in de meeste gevallen tot het verleden, althans, we worden nog wel kaal, maar er is een oplossing gekomen om het haar weer te laten groeien. Bij een haartransplantatie worden er haarzakjes op plekken waar nog wel haargroei is geïmplanteerd op de plekken waar geen haar meer groeit. Na verloop van tijd gaat dan het haar daar weer groeien. Door de modernste technieken verloopt een dergelijk ingreep pijnloos en blijft het haar dat getransplanteerd is levenslang groeien. Voor veel mannen is dat de ideale oplossing om een volle haardos te blijven houden. Medisch noodzakelijk is het allemaal niet, het is vooral een kwestie van ego en ijdelheid, maar op zich is dat geen probleem. De een vind het helemaal niet erg om kaal te worden, de ander kan er nauwelijks mee leven en kiest dan dus voor een haarimplantatie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.