Het voorkomen van haaruitval

Het voorkomen van haaruitval Ruim een derde van alle mannen boven de 25 jaar krijgt te maken met haaruitval. In een aantal gevallen beperkt zich dat tot een terugtrekkende haargrens, som ontstaat volledige kaalheid.

In ongeveer dertig procent van de gevallen is sprake van erfelijkheid. Kaalheid zit dan in de familie, simpel gezegd komt het erop neer dat een haar bij deze groep mensen een kortere levensduur heeft en dus eerder uitvalt. Dat we haren verliezen is overigens heel gewoon, want dagelijks verliezen we tussen de 80 en 150 haren. De precieze hoeveelheid is sterk afhankelijk van het haartype en de genetische achtergrond. Nieuwe haren groeien met een snelheid van ongeveer een centimeter per maand. Ongeveer 90% van onze hoofdharen bevinden zich in deze groeifase, die tussen de twee en zes jaar kan duren. Daarna volgt een rustfase, die enkele maanden duurt. Na deze rustfase vallen de haren uit. De levensduur van een haar wordt, zoals zoveel dingen in ons lichaam, voor een belangrijk deel bepaald door onze levensstijl. Roken wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met haaruitval. Mensen die roken zouden een verhoogde kans hebben om snel kaal te worden. Ook stress blijkt een belangrijke veroorzaker van haaruitval te zijn. Bij iemand die te kampen heeft met stress komen melkzuren vrij op de hoofdhuid. Deze melkzuren kunnen de haarwortel aantasten, met als gevolg dat de haren voortijdig afsterven. Daarnaast is het belangrijk om het voedingspatroon in balans te hebben. Mensen die onvoldoende mineralen als calcium, kalium, zink en magnesium tot zich nemen, krijgen snel last van haaruitval. Deze mineralen zijn essentieel voor een goede haargroei. Ook een langdurig gebrek aan vitaminen leidt tot meer haaruitval. Tenslotte is ook de wijze waarop het haar wordt behandeld een belangrijke factor. Door het haar veelvuldig te permanenten, ontkroezen of (in iets mindere mate) verven wordt het haar bros, futloos en breekbaar. In veel gevallen breek het haar dan al in de hoofdhuid af. Daardoor lijkt het alsof er sprake is van uitval, maar in feite is er dus alleen sprake van breuk. Er zijn shampoos en lotions in de handel die het haar sterker kunnen maken en ervoor zorgen dat er meer vocht wordt vasthouden, waardoor de haren meer volume kunnen krijgen. Informeer ernaar bij een goede drogist. Ook bestaan er medicijnen die de concentratie dihydrotestosteron in de hoofdhuid verlaagt. Hierdoor wordt de kans op uitval van het haar verkleind. Voor wie dit alles niet heeft mogen baten bestaat de mogelijkheid tot transplantatie of haarherstellende chirurgie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.