Welke keuze zou u gelukkig maken ?

Welke keuze zou u gelukkig maken ? Nooit wordt deze vraag gesteld door een huisarts of specialist in de spreekkamer terwijl het daar nu juist om gaat. Het gaat vaak over heel andere zaken; hoeveel kans heb ik dat de behandeling aanslaat, over percentages, over iemands levensverwachting.

Welke keuze zou u gelukkig maken ?

Nooit wordt deze vraag gesteld door een huisarts of specialist in de spreekkamer terwijl het daar nu juist om gaat. Het gaat vaak over heel andere zaken; hoeveel kans heb ik dat de behandeling aanslaat, over percentages, over iemands levensverwachting. Natuurlijk zijn dit ook belangrijke dingen en komen misschien ook wel het eerst aan de orde. Maar juist als het gesprek stilvalt tussen patient en zorgverlener komt er een moment, thuis , in de auto terug, met je naaste om je heen, waarop ook de vraag aan de orde komt: " Wat wil ik eigenlijk ? ". Patienten wordt gevraagd , na een uitleg over behandelmogelijkheden wat ze willen maar bijna nooit krijgt de patient de vraag: wilt u behandeld worden. Laat staan dat er een gesprek is over wat dat dan betekent voor iemand. Wij zijn als artsen ook opgeleid om mensen te behandelen naar de best geldende inzichten en kennis. En daar is ook helemaal niets mis mee, maar nooit leer je als arts echt te luisteren naar de patient. Gaandeweg groeide bij mij het inzicht dat de patient als mens centraal staat en niet een ziekte of een aandoening. Dat is ook de reden dat ik mij nu met medische coaching bezig houd. Als arts heb ik vaak de vraag gehoord, ' Wat heeft het nu nog voor zin, dokter? ' alsof het antwoord er al in besloten ligt. Mijn antwoord is soms een vraag die hopelijk een deur opent, een nieuw inzicht kan geven. Dan vraag ik, kunt u mij iets vertellen wat voor u de zin is geweest in uw leven? Dan kan het stil zijn, zie ik dat iemand echt probeert vorm te geven aan zijn diepste gedachten. We zijn dat niet gewend, we gaan maar door in het leven en alles wat daarmee samenhangt, we vinden vaak dat we daar geen tijd voor hebben. We gunnen het ons zelf niet die tijd te maken. Of we hebben het niet geleerd dat te doen. Heel vaak hoor ik van mensen, en zie ik ook aan ze, dat het nieuw is om op die manier naar je zelf te kijken, door te proberen te formuleren wat echt belangrijk is voor je. Ik heb gemerkt dat mensen daar verder mee komen wanneer ze zich in heel moeilijke situaties bevinden . Alleen al het feit dat ze zelf de regie in handen nemen in de spreekkamer geeft ze hun eigenwaarde terug die ze vaak verloren hebben na een mismoedigende rondgang langs allerlei onderzoeken in een ziekenhuis. Goed zou zijn als mensen kunnen zeggen: ‘ ik kies wat bij mij past en wat de uitkomst er ook van mag zijn, het is mijn keuze.’ www.medicalcoaching.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.