Weer tennissen zonder duizelig te worden

Clara (71, Heemstede) heeft geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Lees meer over Buteyko-ademtherapie die zij volgde.

Clara François (71) uit Heemstede heeft sinds 2013 hartklachten

Hoe kwam u in aanraking met de Buteyko-methode?

“Ik ben al jaren onder behandeling van de cardioloog. Vanwege een onregelmatige hartslag en boezemfibrilleren heb ik in 2013 een pacemaker gekregen. Ook moest ik bètablokkers gaan slikken. Gaandeweg werd de dosering telkens wat hoger en afgelopen jaar kreeg ik een ander, zwaarder medicijn. Ik vroeg me toen af of er nog iets anders was dat invloed heeft op het hart. Zo kwam ik op consult bij een antroposofisch arts en hij adviseerde me om de Buteyko-methode te gaan leren. Ik ben op het internet gaan zoeken en kwam bij Lisa Suurland terecht.”

Hoe gaat het met de medicijnen?

“Al vanaf de eerste dagen oefenen merk ik een verandering. Ik ben in november begonnen en het effect is fantastisch. Na slechts vier weken ademhalingsoefeningen heeft de cardioloog mijn medicatie gehalveerd. Ik ben nu weer een aantal weken verder en heb goede hoop dat hij bij de volgende afspraak weer mijn oude, lichtere medicatie voorschrijft.”

Wat zijn uw ervaringen met Buteyko?

“Vier keer per dag oefenen vraagt natuurlijk wel wat van je zelfdiscipline. Je moet het in je schema inbouwen. Maar de oefeningen zijn prettig om te doen. In het algemeen voel ik me fitter en loop ik bijvoorbeeld sneller de trap op. Ik heb geen last meer van duizelingen, ook niet tijdens het tennissen. Bovendien krijg ik met een Buteyko-oefening onmiddellijk mijn hartslag naar beneden. Het is fijn om daar controle op te hebben.”

Kunt u het anderen aanraden?

“Ja, in het algemeen zou ik het iedereen aanraden. Het is zo’n eyeopener dat je juist minder moet ademen en niet méér zoals ons overal verteld wordt. En als je vergelijkbare klachten hebt als ik, zou ik het zeker doen.”

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.