Zijn we straks immuun voor kanker?

Zijn we straks immuun voor kanker…? Sommige ziektes overwinnen we door antistoffen aan te maken. Wanneer je de ziekte eenmaal gehad hebt, ben je er voor de rest van je leven immuun voor.

Onze vaccinatieprogramma’s zijn op deze wetenschap gebaseerd. We krijgen een hele kleine hoeveelheid van een bepaalde stof in ons lichaam, voldoende om ertegen in actie te komen maar onvoldoende om er daadwerkelijk ziek van te worden. Maar zou het niet mooi zijn als we ook een tumor in de toekomst op deze wijze kunnen voorkomen…? Die optie lijkt inmiddels dichterbij te zijn dan je wellicht zou vermoeden. Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Michigan, heeft een doorbraak opgeleverd in de strijd tegen tumoren. De wetenschappers zijn erin geslaagd om pakketjes met zogenoemde neo-antigenen te ontwikkelen. Die neo-antigenen leren de T-cellen in het afweersysteem van het lichaam om aanwezige tumoren te doden en nieuwe tumoren te herkennen. Het effect dat hiermee wordt behaald is vergelijkbaar met dat van een vaccinatie. Het lichaam wordt als het ware immuun voor tumoren. Je zou kunnen stellen dat de neo-antigenen zich als een soort leraar gedragen en het natuurlijke afweersysteem van het organisme laten zien hoe ze de aanval op de tumoren moeten openen. Dat de techniek hierin zeer ver gevorderd is, blijkt wel uit hoe minuscuul die pakketjes met neo-antigenen zijn.  Een capsule met deze neo-antigenen is gemaakt van lipoproteïnen en is slechts 10 nanometer groot. Ter vergelijking, een gemiddelde hoofdhaar is tussen de 80.000 en 100.000 nanometer groot. Zoals wel vaker bij dit soort onderzoeken geldt, moet ook in dit geval een belangrijk voorbehoud worden gemaakt. De hele procedure is namelijk tot nu toe alleen nog maar getest op muizen. Dat leverde wel verbluffende resultaten op, want de aanwezige tumoren in de darm en op de huid verdwenen binnen anderhalve week. Daarnaast werden nieuwe kankercellen vrijwel direct gedood. De onderzoekers gaan nu verder met dit traject door een grotere groep dieren bij de experimenten te betrekken. Het zal nog wel enige tijd duren, voordat de methode ook op mensen zal worden toegepast. Op basis van de nu behaalde resultaten mag echter wel al worden gesteld dat er sprake is van een zeer veelbelovend onderzoek. Het Nederlands Kanker Instituut is al meer dan honderd jaar het internationale kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van kanker. Uitgebreide informatie hierover is op www.nki.nl te lezen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.