We moeten bij voorkeur 150 minuten per week actief bewegen

Heel Nederland vaker in beweging krijgen, dat is één van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord van de overheid.

Met dit document streeft men ernaar dat de Nederlandse bevolking gezonder gaat leven, zodat er minder kosten hoeven te worden gemaakt voor de gezondheidszorg. Naast het stimuleren van gezonde voeding, het ontmoedigen van alcoholgebruik, het realiseren van een rookvrije generatie en het verbeteren van de mentale gezondheid vormt ook beweging een belangrijk onderdeel van het pakket.

Meerdere positieve effecten

Door voldoende te bewegen, creëer je een soort sneeuwbaleffect voor je eigen gezondheid. Je hebt een betere conditie, zowel fysiek als mentaal. Want door te bewegen maak je meer hormonen aan die ervoor zorgen dat je gemoedstoestand verbetert. Daar komt dan nog bij dat je afweersysteem ook beter wordt en je dus minder vatbaar bent voor bacteriën en virussen. Al met al een prima gedachte dus, maar dat besef is lang niet bij iedereen ingedaald. Weliswaar haalt een krappe meerderheid (53%) van de Nederlanders de gestelde beweegnorm van 150 minuten per week nu al, maar vóór het jaar 2040 moet driekwart van alle Nederlanders op deze manier met bewegen bezig zijn. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of krachttraining.

Zestig miljoen euro per jaar

Om alle doelen uit het Nationaal Preventieakkoord te behalen, komen er diverse maatregelen. Elk jaar trekt de regering zestig miljoen euro uit om die maatregelen te kunnen uitvoeren. Uiteindelijk komt dat geld indirect ook weer terug, omdat we minder ziektekosten gaan maken als we gezonder leven. Met name hart- en vaatziekten zijn nog altijd een belangrijke doodsoorzaak. In combinatie met roken en probleemdrinken sterven elk jaar zo’n 35.000 mensen hierdoor. Veelal hebben ze in het voorafgaande traject al voor extra kosten gezorgd. Welke maatregelen de overheid precies gaat nemen om ons meer te laten bewegen, is nog niet duidelijk. Overigens is ook in diverse gemeenten al een Lokaal Preventieakkoord gesloten, op basis van dezelfde doelstellingen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.