We bewegen niet vaak genoeg!

Het gemak dient de mens… Of niet…? We hebben een auto voor de deur staan om afstanden te overbruggen die we 100 jaar geleden nog zouden hebben gelopen. Voor de kleine stukjes stappen we op de fiets en ’s avonds ploffen we in een luie stoel om naar de televisie te kijken.

In beweging komen doen we nog maar met mate en dat komt onze gezondheid niet ten goede. Ruim de helft van de Nederlanders haalt de beweegnorm niet, zo blijkt uit onderzoek. Elke dag minstens dertig minuten lang intensief bewegen, dat is de beweegnorm. Intensief bewegen wil zeggen dat er tenminste stevig doorgewandeld of op tempo gefietst moet worden. Maar met alle luxe voorzieningen van tegenwoordig lukt het ons kennelijk niet meer om dat voor elkaar te krijgen. Niet alleen de beweegnorm wordt niet gehaald, ook de fitnorm (tenminste drie keer per week gedurende twintig minuten intensief bewegen) wordt door slechts vier van de tien Nederlanders gehaald. Dat gebrek aan voldoende beweging leidt tot veel lichamelijke problemen, want slechts 35% van de Nederlanders blijkt elke ochtend soepel uit bed te stappen. Maar liefst twee derde kampt met gewrichtsklachten of spierpijn. Deze cijfers zijn het resultaat van een enquête die door ruim tweeduizend personen werd ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 58 jaar en het merendeel van de deelnemers (80%) was vrouw. De redenen om niet voldoende te bewegen door middel van sport zijn divers. Sommige deelnemers aan de enquête gaven aan dat ze van mening zijn overdag al voldoende beweging te krijgen in hun alledaagse bezigheden. Anderen kunnen niet meer sporten of houden er niet van. Verontrustende cijfers, want onvoldoende bewegen is in Nederland naar schatting de oorzaak van ruim 8.000 sterfgevallen (dat is 6% van het totaal aantal sterfgevallen) en voor een aanzienlijk deel van de gevallen van coronaire hartziekten. Als iedere Nederlander voldoende zou bewegen, zou de gemiddelde levensverwachting voor alle 40-jarige Nederlanders met 0,7 jaar toenemen, waarvan 0,3 jaar ziektevrij. Onlangs is een campagne gestart om kinderen vaker te laten bewegen. De gedachte ‘Jong geleerd is oud gedaan’ speelt hier een rol. Bij kinderen speelt overgewicht steeds vaker een rol, niet in de laatste plaats doordat kinderen steeds vaker onvoldoende bewegen. Via de website www.gratisbewegen.nl is uitgebreide informatie over deze campagne te vinden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.