Waarom genoeg ontspanning op de werkvloer belangrijk is

Een onderwerp wat steeds vaker besproken wordt op de werkvloer, wat een goed signaal is is. Ontspanning is enorm belangrijk, juist op de werkvloer.

Waar het vroeger heel normaal was om uren door te werken zonder pauzes en daglicht, is dit iets wat tegenwoordig steeds minder wordt geaccepteerd. Ook voor werkgevers is het een belangrijk onderwerp om je mee bezig te houden. Te weinig ontspanning zorgt voor meer stress. En stress is iets wat we allemaal zo veel mogelijk willen vermijden. Hoe kun je nu een ontspannen werkvloer creëren met genoeg productiviteit van je werknemers?

Zorg voor een goede balans

Houd als werkgever goed in de gaten hoe veel je werknemers bezig zijn met werk. Allereerst wil je het werk zo eerlijk en goed mogelijk verdelen. Het is oneerlijk om twee werknemers tot laat overuren zien maken terwijl de rest al een tijd geleden naar huis is gegaan. Wanneer je geen goede balans houdt, zorg je er op de lange termijn voor dat je werknemers ziek worden en ontstaat een stijging in het werkverzuim.

Is er al genoeg balans, maar wil je het werkverzuim verlagen? Vraag je werknemers om feedback. De een heeft meer pauzes nodig dan de ander. De ander wil weer meer zelf ontwikkelingsmogelijkheden. Zo verschilt ieder zijn beste manier van werken.

Wat er gebeurt wanneer er niet genoeg ontspanning is

Er zijn veel nadelen bij te weinig ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan de productiviteit van je werknemers. Meerdere korte pauzes inplannen zorgt voor betere concentratie, productiviteit en afgeronde taken.

Wanneer je werknemers veel moeten werk en overrompeld worden met overwerk, kan dit op de lange termijn zorgen voor een burn out of erger. Dit kost je als werkgever veel meer dan wanneer je meer tijd vrijgeeft aan ontspanning. Iemand die ziek is moet je als werkgever blijven uitbetalen en wanneer diegene weer komt werken zijn er kosten zoals psychosociale begeleiding.

Foto: pexels

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.