Vitaminesupplementen: wie kunnen we vertrouwen?

Het aanbod aan vitaminen, supplementen en geneesmiddelen is tegenwoordig overweldigend. Wat hebben we echt nodig en op welke informatie kunnen we vertrouwen?

Gezondheid en welzijn is Big Business

De markt voor gezondheid van de consument in Nederland - supplementen, natuurlijke geneesmiddelen, vitaminen, dieetproducten en sportvoeding - is momenteel naar schatting € 4 miljard waard. Er zijn ook duidelijke trends in gezondheidsgerelateerde voedingsmiddelen en dranken, zoals de opkomst van chiazaden, tarwegras en gojibessen. Maar hoe weten we wat we eigenlijk nodig hebben? Wie geloven we? En hoe voorkomen we dat bedrijven tegen ons liegen?

Ondanks de langere levensverwachting in het westen bieden onze vaak onevenwichtige levenswijzen veel ruimte voor voedingsverbetering. Zware diëten met verwerkte voedingsmiddelen zorgen voor tal van gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd kunnen mensen in gebieden zonder zon ernstige vitamine D-tekorten krijgen en wordt een tekort aan ijzer (bloedarmoede) bij vrouwen beschouwd als het meest voorkomende tekort ter wereld. Bovendien worden de meeste landen volgens het rapport van de VN over de vergrijzing van de wereldbevolking geconfronteerd met een vergrijzende bevolking, een ontwikkeling die "klaar staat om een van de belangrijkste sociale veranderingen van de 21e eeuw te worden". Het is dan ook geen verrassing dat de industrieën die zich met deze problemen bezighouden succesvol zijn; Euromonitor voorspelt dat de Europese markt voor voedingssupplementen, in 2020 bijvoorbeeld bijna 8 miljard euro waard zal zijn.

Maar er bestaat bezorgdheid over de manier waarop sommige bedrijven te werk gaan. Het Nederlandse tijdschrift Trends in Food Science and Technology heeft vastgesteld dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid tussen 2008 en 2015 minder dan 10 procent van de voedings- en gezondheidsclaims van producten heeft goedgekeurd.

Regelgeving

De reclameregels voor levensmiddelen en dranken zijn afkomstig uit de EU-wetgeving die bekend staat als de Nutritional Health Claim Regulations (NHCR's) en adverteerders zijn door de EU verplicht om bewijzen voor toegestane gezondheidsclaims in hun bezit te hebben. Toch lijken bedrijven de waarheid te proberen op te rekken om hun producten te verkopen. Voedingsconsulent en toeschouwerscommentator Ian Marber zei hierover: "Wij worden aangemoedigd om onze diëten te verbeteren; er is zelfs een belastingheffing op ongunstig voedsel. Wij hebben eenvoudige, directe en eerlijke berichten nodig.

Onderzoek

Ondertussen moet het onderzoek in de voedingswetenschap worden verdiept, zodat we de potentiële voordelen en mogelijke risico's volledig begrijpen. We weten inderdaad weinig over veel supplementen en sommige studies suggereren dat bepaalde producten meer kwaad dan goed kunnen doen. Onderzoekers van de Universiteit van Colorado beweerden vorig jaar dat degenen die veel vitaminen, supplementen en voedingssupplementen over kopen, hun kankerrisico daadwerkelijk kunnen verhogen.

Dr. JoAnn Manson, professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School en hoofdonderzoeker van een grote gerandomiseerde Vitamine D en Omega-3 studie, ziet ook een probleem. Ze zegt dat, hoewel veel studies hebben gesuggereerd dat supplementen kunnen helpen bij het bestrijden van beroertes, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer, het observationele studies waren en geen specifieke supplementen tegen een placebo in een gecontroleerde omgeving hebben getest. "Vaak is het enthousiasme voor deze vitaminen en supplementen groter dan het bewijs", zegt Dr. Manson. "En wanneer er rigoureus bewijs beschikbaar is van gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken, zijn de resultaten vaak in strijd met de bevindingen van de observatiestudies. Lees eerlijke reviews over voedingssupplementen bedrijven op NederlandReview.

Ze voegt er zelfs aan toe dat sommige supplementen niet alleen ineffectief, maar ook contraproductief en zelfs riskant kunnen zijn. Koop dus verse, onbewerkte ingrediënten zo dicht mogelijk bij huis, eet zoveel mogelijk per seizoen als je kunt en kook dat voedsel vanaf nul.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.