Gebakken vis goed voor de hersenen

Gebakken vis goed voor de hersenen Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van gebakken vis goed is voor de hersenen. Zowel het denkvermogen als het geheugen zouden baat hebben bij het regelmatig eten van gebakken (of gegrilde) vis.

Het effect zou niet optreden wanneer er gefrituurde vis wordt geconsumeerd, zo blijkt uit de studie die door onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine werd verricht. Dat vis goed is voor de mens, staat al jaren bekend. De positieve invloed van Omgea-3 vetzuren, die zich in veel vissoorten, maar bijvoorbeeld ook in zaden en noten bevinden, wordt alom geroemd. Niet voor niets wordt door viswinkels veelal geadverteerd met slogans die refereren aan onze gezondheid. Toch blijken we nog lang niet alles te weten over de positieve effecten van vis op ons menu. Bij het hierboven aangehaalde onderzoek werden namelijk grotere hersenvolume gemeten bij mensen die regelmatig gebakken of gegrilde vis op het menu hadden staan, met name in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons denkvermogen en het vermogen om dingen te kunnen onthouden. Echter, een verband met de hoeveelheid Omega-3 vetzuren werd daarbij niet aangetoond. Kennelijk zijn er dus meerdere factoren, onafhankelijk van elkaar, van invloed op het functioneren van de hersenen. Voor het onderzoek werden 260 personen gedurende een periode van 10 jaar geobserveerd. Verhoudingsgewijs eten Nederlanders niet voldoende vis. Een derde van de mensen vindt vis te duur om regelmatig op het menu te zetten. De prijs van verse vis ligt inderdaad veelal hoger dan die van vers vlees, maar bij diepvriesproducten dalen de prijzen vaak zodanig dat de prijzen van vlees worden geëvenaard. Andere veelgehoorde redenen om geen vis te eten zijn het lastige schoonmaken ervan of de geur tijdens het bereiden. Het eerste is te ondervangen door kant en klare producten te kopen en het tweede zou eigenlijk niet mogen voorkomen wanneer er verse producten worden geconsumeerd. Alleen vis die niet meer vers is stinkt! Hoe dan ook, slechts een vijfde van de Nederlanders eet twee maal per week vis en dat aantal ligt veel lager dan in de ons omringende landen. In de landen rond de Middellandse Zee is de hoeveelheid vis die geconsumeerd wordt nog groter. Vis bevat veel vitaminen, eiwitten en mineralen. Met name vitamine A, vitamine D en vitamine B12 zijn in vis te vinden. Het belangrijkste mineraal in vis is jodium, maar vaak komt ook zink in vissoorten voor. Wil je inspiratie opdoen voor het verwerken van vis in je menu? Kijk dan eens op www.visrecepten.nl voor een smakelijke en gezonde maaltijd.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.