Twentse wetenschappers werken aan virtuele gezondheidscoaches

Twentse wetenschappers werken aan virtuele gezondheidscoaches Ouder worden gaat vaak gepaard met beperkingen. Preventie en een gezonde levensstijl zijn essentieel om de negatieve gevolgen hiervan te beperken.

Kunstmatige intelligentie kan daarin een belangrijke bijdrage leveren. De Universiteit Twente en Roessingh Research & Development (RRD) ontwikkelen samen met partners uit heel Europa een team van virtuele gezondheids- en leefstijlcoaches, ondersteund door slimme kunstmatige intelligentie, dat de gebruiker motiveert tot een gezonde levensstijl: de Council of Coaches. Team van zorgprofessionals Elke Coach in de Council of Coaches is gespecialiseerd in zijn eigen domein. Ze informeren de gebruiker via computer, telefoon en of tablet over gezondheids- en welzijnsvraagstukken, waarbij ze zowel met elkaar als met de gebruiker communiceren. Ze proberen als team de gebruiker aan te sporen tot gezonde activiteiten, zowel fysieke als mentaal, maar informeren hem ook over goede voeding en het belang van sociale activiteiten. Daarnaast hebben de coaches elk individueel contact met de gebruiker om hem te begeleiden in een gezondere levensstijl. De gebruiker kan op zijn beurt op elk moment een teamvergadering met de professionals in het leven roepen als hij hulp nodig heeft of gemotiveerd wil worden. Doordat de gespecialiseerde teamleden samenwerken, ontstaan er legio mogelijkheden waarop de gebruiker ondersteund kan worden om zijn gezondheid te verbeteren. “Een gebruiker die actief aan de slag gaat met zijn virtuele coaches zal het meest effect merken. Maar zelfs passieve gebruikers die zich niet actief mengen in de discussies met de virtuele coaches krijgen informatie en motivatie mee die mogelijk tot gedragsverandering leiden, omdat ze toch de discussies tussen de virtuele coaches over hun situatie en gedrag meekrijgen”, aldus Harm op den Akker, projectleider bij RRD. Slimme kunstmatige intelligentie Om het virtuele team zo realistisch en goed mogelijk te laten functioneren, wordt slimme kunstmatige intelligentie gebouwd. De coaches reageren op een zo persoonlijk mogelijke manier op de gebruiker, door gebruik te maken van een holistisch model dat het gedrag van de gebruiker analyseert. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zowel sensoren in de leefomgeving als op het lichaam van de gebruiker die zo onzichtbaar en comfortabel mogelijk zijn. De invloed van de verschillende coaches is hierdoor groter dan bij een enkele coach. De Council of Coaches wordt in eerste instantie toegepast bij een groep ouderen die te maken hebben met leeftijd gerelateerde beperkingen. Ook wordt gewerkt met een groep gebruikers met diabetes type 2 en chronische pijn. De Universiteit Twente is projectcoördinator voor het drie jaar durende project, waarin naast  Roessingh Research and Development (RRD) ook het Danish Board of Technology Foundation (Denemarken), Université Pierre et Marie Curie, Paris 6 (Frankrijk), University of Dundee (Verenigd Koninkrijk), Universitat Politècnica de València (Spanje) en Innovation Sprint (België) deelnemen. Het project heeft een bijdrage toegekend gekregen uit het Europese Horizon2020-programma. Website: www.council-of-coaches.eu

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.