Vier tips om je tanden goed te poetsen

met een elektrische tandenborstel.

Je mond zit vol met zowel goede als slechte bacteriën. De goede bacteriën zorgen voor een goede spijsvertering en weerstand. De slechte bacteriën zorgen voor tandplak en dat kan vervelende kwaaltjes in je mond veroorzaken, zoals gaatjes, tandsteen en tandvleesproblemen. Dat kan je gelukkig voorkomen door je tanden goed te poetsen. In dit artikel geven we je vier tips om je tanden goed te poetsen met een elektrische tandenborstel.

Tip 1. Kies de juiste elektrische tandenborstel

Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop. Twee veelvoorkomende zijn die met een oscillerend-roterende en sonische technologie. Bij oscillerend-roterend draait de borstelkop rond heen en weer en bij sonisch gaat hij zijwaarts heen en weer.

De borstelkop van de oscillerende-roterende elektrische tandenborstel lijkt op het hulpmiddel dat een tandarts of mondhygiënist gebruikt om je tanden mee te polijsten en te reinigen. De borstelkop van de sonische borstel lijkt veel op die van een handtandenborstel.

Bij het kiezen van de juiste tandenborstel is het vooral handig om te kijken welke techniek je het fijnst vindt. Let er wel op dat de borstelkop niet te groot is. Met een kleine borstelkop kom je in je mond namelijk makkelijker overal bij. Dus ook op moeilijk bereikbare plekken, zoals de achterste kiezen, de achterkant van de onderste snijtanden en de alleenstaande tanden. Zo kan je je hele gebit poetsen en zorg je voor een goede mondhygiëne.

Tip 2. Stel de poetsdruksensor in

Tijdens het poetsen heb je al gauw de neiging om teveel druk op je tanden uit te oefenen en dat kan je gebit beschadigen. Veel elektrische borstels hebben een zogenoemde poetsdruksensor. Deze geeft je met bijvoorbeeld een lichtsignaal, een trillend handvat of een lagere intensiteit een seintje als je te veel druk uitoefent. Het is dus handig om de poetsdruksensor tijdens het poetsen te gebruiken en zo te zorgen voor een gezond gebit.

Tip 3. Zorg voor de juiste poetstechniek

Niet alleen de juiste hoeveelheid druk, maar ook de juiste poetstechniek is belangrijk voor een gezond gebit. Zet de borstelkop in een hoek van 45º graden schuin tussen de tand of kies en het tandvlees.

Maak met de borstel langzame bewegingen over de tanden en laat de borstelkop op elke tand even rusten. Zo weet je zeker dat je de tandpasta goed over al je tanden en kiezen verspreid en dat je ook de ruimtes ertussen poetst. Zo verwijder je alle tandplak en wordt je gebit goed schoon.

Het is handig om een vaste volgorde aan te houden, zodat je bij elke poetsbeurt al je tanden meeneemt. Begin bijvoorbeeld eerst aan de achterkant van je bovenkaak en werk langzaam naar voren. Doe hetzelfde bij je onderkaak. Let erop dat je zowel de boven,- binnen,- als de buitenkant van je gebit poetst.

Tip 4. Gebruik de timer van de tandenborstel

Je kan je gebit in topconditie houden door minimaal twee keer per dag twee minuten te poetsen. Zo heb je namelijk genoeg tijd om overal alle tandplak te verwijderen. Veel elektrische borstels hebben een timer die je hiervoor kan gebruiken. Zo krijg je een seintje als de twee minuten om zijn.

Het beste kan je elk deel van je gebit - onder, boven, links en rechts - minimaal dertig seconden poetsen. Je kan hier meestal ook een timer voor instellen. Handig, want zo weet je zeker dat je elk deel zorgvuldig hebt gepoetst en kan je je gebit langer mooi en gezond houden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.